-

 
  Spoluautor komiksu Alois Nebel vystavuje v GDB

ZPRÁVA – Prachatická Galerie Dolní brána hostí v létě výstavu muže, který dělá z komiksu mimořádnou výtvarnou záležitost a povyšuje ho do neobvyklých uměleckých výšin.

      
  Patnáct let ukazují, že ruční kosení je stále živé

ZPRÁVA – Soutěž v ručním kosení trávy, zvaná Volarský sekáč, oslavila letos patnácté narozeniny. A cíle, které si organizátoři předsevzali, plní na sto procent.

      

  

  Slavnostem výrazně ubylo platících návštěvníků

ZPRÁVA – Na letošní ročník Slavností Zlaté stezky přišlo v Prachaticích 5203 platících návštěvníků. Oproti číslům před několika lety jde o poměrně velký pokles.

      
  Lesníci umožnili opět vidět Boubínské jezírko

ZPRÁVA – Lesy České republiky vybudovaly novou bezpečnou stezku, díky které je možné po více než roce opět dojít k Boubínskému jezírku a nahlédnout do pralesa.

      
  Prachatice pomohou Terra del Sole po záplavách

ZPRÁVA – Prachatické partnerské město v Itálii Terra del Sole postihly letos v květnu ničivé záplavy. A zastupitelé proto rozhodli, že pošlou do Itálie finanční pomoc.

      
  Prachatice hostí v létě unikátní výstavu plakátů

ZPRÁVA – V Prachaticích začíná svou pouť republikou výstava plakátů, které vytvořili studenti designu a visuální komunikace pro Národní radu zdravotně postižených.

      
  Stašské hřiby začaly letos růst se zpožděním

ZPRÁVA – Zatímco v posledních letech se první evidovaný hřib na náměstí ve Stachách objevil už v první polovině června, letos se na něj čekalo až bezmála do prázdnin.

      
  Léto letos bez bazénu a saun, jen s Hulákem

ZPRÁVA – Město a Sportovní zařízení Prachatic letos v létě nastavilo, co se týče koupání a saunování, o poznání restriktivnější model než loni. Důvodem jsou opravy a úspory.

      
  Velký požár ve Lhenicích dohoří až o víkendu

ZPRÁVA – Dvě haly s balíky slámy v bývalé Frutě ve Lhenicích hořely i po čtyřiadvaceti hodinách od chvíle, kdy tu vypukl požár, který napáchal škodu za 18 500 000 korun.

      
  CHKO slaví šedesátiny koncertem i novou knihou

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ – Tradiční Den národního parku Šumava je letos celý věnován oslavě šedesáti let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Šumava.

      
  Služby nemocniční prádelny zlepšila nová pračka

ZPRÁVA – Prachatická nemocnice si pořídila po jednatřiceti letech novou hygienickou pračku. Přinést to má úspory i možnost rozšíření služeb pro externí odběratele.

      
  Volarská změna kvůli žabomyšímu slovíčkaření?

ZPRÁVA – Volary mění místostarostu. Jde o změnu, která se zvenku jeví jako reakce na složité poměry mezi zastupiteli a odstoupení Václava Mráze tak vyznívá i jako vzkaz opozici.

      
  Vzal peněženku u myčky a nyní ho hledá policie

ZPRÁVA/KRIMI – Policie ČR se ptá: Poznáte muže na fotografiích? Před několika dny sebral peněženku zapomenutou na stojanu samoobslužné myčky v Prachaticích.

      
  V Prachaticích vznikne unikátní chráněné bydlení

ZPRÁVA – Jihočeský kraj vybuduje v objektu u polikliniky v Prachaticích unikátní službu pro paraplegiky. Bude jim pomáhat učit se žít s jejich handicapem.

      
  Volarský kalendář přišel na svět na happeningu

ZPRÁVA/OBRAZEM – Volarští už vydali a představili kalendář na další rok. K jeho křtu si zvolili menší happening o slunovratu. Kalendář navazuje na tradici posledních let.

      
  Vandal vyzdobil zastávku uvnitř obrazci a nápisy

ZPRÁVA – Policie hledá vandala, který posprejoval barevnými obrazci a také hanlivými nápisy zevnitř zastávku ve Lhenicích. Napáchal škodu za nejméně patnáct tisíc korun.

      
  Svatomářským to na krajském svátku hasičů šlo

PRACHATICKO/OBRAZEM – V součtu čtyři dny hostily Prachatice krajský svátek požárního sportu. O postup tu závodili muži, ženy, profesionálové, dorostenci i děti.

      
  Opět přijedou jazzmani nominovaní na Grammy

PRACHATICE/ZPRÁVA – Do Prachatic dorazil hlavní pořadatel asi největšího a nejlepšího českého jazzového festivalu Rudy Linka, aby představil jeho program na Velkém náměstí.

      
  Vrací se historické ležení, taverna, řemesla i trh

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nové vedení radnice a odboru kultury avizovalo, že opět posílí na Slavnostech Zlaté stezky historickou část programu. Jak to bude vypadat?

      
  Dvacet let se sýry, rybami a víny si říká o uznání

PRACHATICE/GLOSA – Rovných dvacet let organizuje sommelier Michal Kočan v Prachaticích gastronomické přehlídky. A to tak dobře, že si jeho úsilí zaslouží vyzdvihnout.

      
  Vimperk se představí na velké bavorské výstavě

VIMPERK/ZPRÁVA – Vimperk čeká výjimečná příležitost prezentovat se na Bavorské zemské krajinné výstavě, kterou hostí vimperské partnerské město.

      
  Otevíráme opět místo jako stvořené pro relaxaci

PLACENÁ INZERCE – Na Prachaticku začíná fungovat nové občerstvení u rybníka v krásné přírodě, které navíc oživuje místo, kde po tom řada lidí volala.

      
  Na chirurgické ambulanci počítejte s omezením

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Od soboty musí pacienti mířící na chirurgickou ambulanci v nemocnici počítat s omezeními kvůli rekonstrukci, která tu bude probíhat.

      
  Náraz do stromu měl drtivé a tragické následky

TVRZICE/ZPRÁVA – Na pomezí Prachaticka a Strakonicka u Tvrzic se stala dnes 14. června tragická dopravní nehoda. Řidič nákladního auta tu čelně narazil do stromu.

      
  Krádeže nářadí pokračují. Tentokrát hlavně pil

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Z krádeží nářadí se stávají nejčastější události v policejním zpravodajství pro novináře z Prachaticka. Tentokrát zmizely pily a vrtačka.

      
  Česká vláda se ve Vimperku sešla i se starosty

VIMPERK/OBRAZEM – Kabinet premiéra Petra Fialy vyrazil na své letošní druhé výjezdní zasedání do Vimperka. A jednal v kulturním středisku i v hotelu Zlatá hvězda.

      
  Sbírku devíti zbraní nechal na chatě a přišel o ni

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Policie vyšetřuje zmizení nemalé sbírky vzduchových a také loveckých zbraní. Jedna z nich pocházela dokonce z druhé světové války.

      
  Chystá se krajský svátek hasičského sportu

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatický městský stadion bude hostit letošní krajská kola hasičských soutěží dětí, dorostenců, mužů a žen i profesionálů. A to po osmi letech.

      
  Zmizelo další nářadí za sto padesát tisíc korun

PRACHATICKO/ZPRÁVA – V policejním zpravodajství z Prachaticka se objevil další případ vloupání do vozu a krádeže nářadí. Tentokrát přitom s poměrně velkou škodou.

      
  Středou začíná oprava hlavního tahu k hranicím

ŠUMAVA/ZPRÁVA – Ředitelství silnic a dálnic informovalo, že ve středu 7. června začínají práce na opravě čtyřkilometrového úseku silnice I/4 mířící k hranicím.

      
  Škoda na domě ve Vimperku je 40 000 korun

VIMPERK/KRIMI – Policisté z vimperského obvodního oddělení vyšetřují případ poškození domu, ke kterému došlo o víkendu z pátku na sobotu 3. června.

      
  Letní kino zahajuje a můžete si ho i pronajmout

PRACHATICE/ZPRÁVA – Letní kino zahájí v pátek první plnohodnotnou sezónu. Kulturní a informační služby zveřejnily také jeho letní program a cenu pronájmu.

      
  Nový ovocný sad nabídne vyhlídku na Prachatice

PRACHATICE/ZPRÁVA – Na návrh zastupitele Miroslava Lorence vznikne v Prachaticích na Šibeničním vrchu ovocný sad z jabloní, třešní, švestek a keřů rybízu.

      
  V Prachaticích bude opět působit dermatoložka

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická nemocnice a radnice informovaly, že v Prachaticích opět bude jako kožní lékařka působit Anna Škáchová. Ordinaci otevře v pondělí.

      
  Zlatou hvězdu obsadili mladí železniční modeláři

VIMPERK/OBRAZEM – Stifterův pošumavský železniční spolek a mladí železniční modeláři ze Slivence spojili síly a připravili další akci k oslavám tratě do Vimperka.

      
  Neumannka otevírala tentokrát minikoncertem

PRACHATICE/OBRAZEM – Hlavními hvězdami zahájení nové výstavy v prachatické Neumannce byly společnost Master & Master a zpěvačka Žofie Dařbujánová.

      
  Z Kremsu přivezli do Volar zajímavou výstavu

VOLARY/ZPRÁVA – Po mladých domácích umělcích hostí volarská městská galerie výstavu, kterou přivezli talentovaní umělci z rakouského Kremsu na Dunaji.

      
  Cena za dvacet let práce pro zdravotně postižené

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická radnice získala už třetí nominaci na prestižní Cenu Mosty. Tentokrát za dvě desetiletí práce ve prospěch zdravotně postižených.

      
  Vimperk podpořil spalovnu Vráto coby krajskou

VIMPERK/ZPRÁVA – Vimperští zastupitelé odpověděli na dotaz Jihočeského kraje, který chce vědět, jak se města staví k možnému převzetí ZEVO Vráto právě krajem?

      
  Zimní zahrada je plná barev osmdesáti autorů

PRACHATICE/OBRAZEM – Ještě pár dní je možné vidět v zimní zahradě Nové radnice výstavu plnou radostné práce dětí s barvami, které pro ně představuje svět.

      
  Retorno dei fiory na Kratochvíli denní i večerní

KRATOCHVÍLE/OBRAZEM – Po čtyřech letech hostí Kratochvíle opět výstavu květinových instalací. Vidět je možné je ve dne, ale konala se tu i večerní prohlídka.

      
  Tatarák z kapra či filet z amura? Ve Staré radnici

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dali byste si amura na bylinkách? Nebo candáta na barevném pepři? A co ještě se chystá na prachatickém svátku vytříbených chutí a vín?

      
  Na přejezdu ve Vimperku se srazilo auto a vlak

VIMPERK/ZPRÁVA – V ulici Karolíny Světlé ve Vimperku se dnes 22. května srazila dodávka a vlaková souprava. Řidiče automobilu musel transportovat do nemocnice vrtulník.

      
  Pro vážně zraněného motorkáře letěl vrtulník

PRACHATICE/ZPRÁVA – Pár desítek metrů nad odbočkou k Lázním sv. Markéty v Prachaticích se srazilo osobní auto a motorkář. Na místo letěl vrtulník záchranářů.

      
  Extra Volarismus viděli na dvou výstavách v Itálii

PRACHATICKO/OBRAZEM – Výsledky každoročního výtvarného tvoření ve Volarech putují Evropou v podobě projektu či hnutí pojmenovaného Extra Volarismus.

      
  Majáles nabídne Pokáče, Kollera a ideální počasí

VIMPERK/ZPRÁVA – A také třeba legendární Mňágu a Žďorp, bezhotovostní odbavení v celém areálu, dvě pohádky či bubenický workshop v podání Wildsticks.

      
  Snaha o participativní rozpočet nikam nevede

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nápad Živých Prachatic na participativní rozpočet se ne a ne uchytit. Naopak jeho výsledky jsou ve čtvrtém ročníku opět tristní.

      
  Nezaměstnanost klesá opět jako před covidem!

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Nezaměstnanost klesla v našem okrese za poslední dva měsíce o 0,8 %. Tak rychle na jaře klesala naposledy před covidovými restrikcemi.

      
  Gastronomické přehlídky se chystají letos dříve

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatický svátek vytříbených pokrmů a vín v renesančním prostředí se letos chystá už v červnu. Tentokrát i s víny ze Salónu vín České republiky.

      
  Nový zámek v Libějovicích má konečně naději

LIBĚJOVICE/OBRAZEM – Jedna z nejúchvatnějších barokních památek našeho regionu má nové majitele, naději na obnovu a představuje se širší veřejnosti.

      
  Do Vimperka se s Marcipány vrací farmářský trh

VIMPERK/ZPRÁVA – Vimperk bude mít opět farmářské trhy. Do října je jich tu naplánováno šest a na první tuto sobotu má dorazit hned šestnáct prodejců.

      
  POLICIE: Pátráme po totožnosti mrtvého muže

PRACHATICKO/KRIMI – Jihočeští policisté objevili v lese u Nové Pece tělo ve značném stádiu rozkladu, totožnost zatím nezjištěna, a proto žádají veřejnost o pomoc.

      
  Začíná obnova renesanční části Dolní brány

PRACHATICE/ZPRÁVA – Jedna z nejstarších prachatických památek projde opravou a restaurováním. První část prací bude stát dva miliony korun a hotová bude do slavností.

      
  Knihovna představuje stezky korunami stromů

PRACHATICE/OBRAZEM – Vstupní prostor prachatické knihovny nabízí výstavu určenou hlavně milovníkům turistických zajímavostí a také neotřelé lesní architektury.

      
  Zákaz řízení žena porušila už po čtyřech dnech

VIMPERK/KRIMI – Policisté odhalili ve Vimperku řidičku, která si nic nedělala z toho, že jí městský úřad zakázal řídit a vykoledovala si trestní stíhání a záznam v rejstříku.

      
  Chtěli pěší zónu, mají matoucí rozhodnutí radních

PRACHATICE/ZPRÁVA – Tři provozovny z Poštovní ulice požádaly o její uzavření na pět měsíců v roce. Radní souhlasili, ale přidali podmínky, které žadatele matou.

      
  Vandalové vymlátili muzeu většinu čelních oken

VOLARY/KRIMI – Policie vyšetřuje vandalský útok na budovu volarského muzea a také na sousední roubený dům. Oba objekty jsou památkově chráněné.

      
  Netoličtí začínají sezónu muzea s Prácheňskými

NETOLICE/OBRAZEM – První letošní výstavu, na kterou se můžete vypravit do netolického muzea JUDr. Otakara Kudrny, připravila Prácheňská umělecká beseda.

      
  V lese u Horního Kožlí chycen s motorovou pilou

PRACHATICKO/KRIMI – Prachatičtí policisté informovali o tom, že aktuálně obvinili mladého a jim dobře známého zloděje dřeva. Chytili ho přímo při činu.

      
  Jak citlivý malíř maloval Prachaticko 20. století

PRACHATICE/OBRAZEM – Jak vypadalo Prachaticko od meziválečných let očima skromného a citlivého malíře, který tu žil a pracoval bezmála osm desetiletí?

      
  Začíná druhá etapa obnovy vimperského zámku

VIMPERK/OBRAZEM – Národní památkový ústav investuje do vimperského zámku dalších sto milionů korun. Mimo jiné i do fasád o jejichž barevnosti bylo už rozhodnuto.

      
  Knihovna měla s besedou a ochutnávkou úspěch

VIMPERK/OBRAZEM – Vimperská knihovna pořádá mimo jiné také řadu besed. Díky té se známým šéfkuchařem se jí podařilo zcela zaplnit svůj přednáškový sál.

      
  Kratochvíle si chce pořídit dvě renesanční loďky

KRATOCHVÍLE/ZPRÁVA – Jedna vznikne pro představení, které se na zámku koná v létě, a druhou by měli mít možnost využívat i návštěvníci v rámci prohlídek.

      
  V Prachaticích prodal stovky gramů marihuany

PRACHATICE/KRIMI – Prachatičtí kriminalisté v pondělí zadrželi a obvinili muže, který nejméně poslední tři roky prodával hlavně v Prachaticích marihuanu.

      
  Mladí vimperští muzikanti získali hned sedm cen

VIMPERK/ZPRÁVA – Na to, že jejich mladí muzikanti sbírají ceny, jsou ve vimperské ZUŠ tak trochu zvyklí. Víkendový úspěch školy je však mimořádný i v jejím měřítku.

      
  Panský pivovar nabízí dvaadvacet výstav v jedné

VLACHOVO BŘEZÍ/ZPRÁVA – Panský pivovar ve Vlachově Březí hostí už pošesté největší fotografickou akci našeho regionu. Výstavu Fotografů od Vlachova Březí.

      
  Nabídka míst je stabilní. Nezaměstnanost klesla

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Počet lidí hledajících práci v okrese Prachatice v březnu poměrně výrazně klesl. Naopak nabídka volných míst je dlouhodobě stabilní.

      
  Senior tvrdil, že jde na cizí pozemek pro důkazy

VIMPERSKO/KRIMI – Policisté z obvodního oddělení ve Vimperku vyšetřují sousedský spor, při kterém jeden ze sousedů bez dovolení vstoupil na pozemek toho druhého.

      
  Muzeum vypráví silný příběh zaniklých vesnic

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Zaniklé vesnice jsou v našem okrese silným mementem dějin 20. století. A právě těm se věnuje nově otevřená expozice Prachatického muzea.

      
  Oheň zcela zničil ubytovnu. Škoda je 18 000 000

ŠUMAVA/ZPRÁVA – Hasiči dnes 15. dubna vyjížděli k velkému požáru ubytovny v Houžné. Na místo posílali třináct kusů techniky a vyhlásili druhý stupeň poplachu.

      
  Sedm opilých a dva zdrogovaní ze zhruba pěti set

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Velikonoční dopravní kontroly v našem okrese nedopadly pro řidiče nijak příznivě. Zhruba dvě procenta jich jezdí pod vlivem alkoholu či drog.

      
  Město to zkusí s trhy podruhé i s kávou z Ugandy

PRACHATICE/ZPRÁVA – Snahu prachatické radnice pořádat na Velkém náměstí městské trhy čeká druhý díl. V sobotu sem má dorazit dvanáct trhovců.

      
  Volarské výtvarné mládí dokazuje svou vyzrálost

VOLARY/ZPRÁVA – O velikonočním týdnu začala ve Volarech výstava deseti žáků ateliéru ředitele místní umělecké školy a uznávaného malíře Víta Pavlíka.

      
  Nahořanské promítání míří na závěr do Himaláje

VIMPERSKO/ZPRÁVA – V Nahořanech u Čkyně vyvrcholí v pátek už osmnáctá sezóna cestovatelských promítání. Tentokrát povede do Himaláje a podpoří jednu tamní školu.

      
  V Nahořanech hořel rodinný dům v rekonstrukci

NAHOŘANY/ZPRÁVA – Před Velikonocemi na Zelený čtvrtek vzplál brzy ráno v Nahořanech na pomezí Prachaticka a Strakonicka naštěstí neobývaný dům.

      
  Žena z Prachaticka přišla o 3 500 000 korun

PRACHATICKO/KRIMI – Prachatičtí kriminalisté vyšetřují další internetový podvod, jehož obětí je žena z Prachaticka. Chtěla nakoupit kryptoměny a přišla o miliony.

      
  Velikonoční trh hospice byl letos hodně barevný

PRACHATICE/OBRAZEM – Velikonoční prodejní benefice hospice je asi nejoblíbenějším trhem s velikonočním sortimentem v Prachaticích. Platilo to i letos.

      
  Kraj chystá na léto opravu průtahu přes Volary

VOLARY/ZPRÁVA – Jihočeský kraj připravuje modernizaci vozovky silnice I/141 ve Volarech. K opravě průtahu městem se chce připojit i radnice osvětlením přechodu.

      
  V mikrospánku přehlédl přejezd a najel na koleje

VIMPERSKO/ZPRÁVA – Na železničním přejezdu na hlavním tahu I/4 u Vimperka se stala neobvyklá nehoda. Řidič Suzuki při ní skončil s vozem na kolejích.

      
  Křehkost člověka uprostřed tragédie holocaustu

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nadaná výtvarnice Jitka Petřeková vystavuje do 24. května v Neumannce svou kolekci jedinečných šperků - objektů. Odhalují zranitelnost.

      
  Zloděj v chatě kradl a zničil vakuovou výplň okna

VOLARSKO/KRIMI – Policisté z volarského obvodního oddělení hledají zloděje, který vzal dvacet let staré kolo, dvacet let staré lyže a poničil okno rekreační chalupy.

      
  Nejvyšší prachatický městský úředník odchází

PRACHATICE/ZPRÁVA – Tajemník prachatického městského úřadu skončí do dvou měsíců ve své funkci. Obsazení pozice tajemníka bývá klíčové pro fungování celého úřadu.

      
  Na návštěvě ukradla peněženku plnou peněz

BOROVÁ LADA/KRIMI – Policisté z obvodního oddělení v Horní Vltavici podezřívají sedmačtyřicetiletou ženu z Prachaticka z přečinu krádeže. Dopustila se jí coby návštěva.

      
  Prachatice chystají několik slunečních elektráren

PRACHATICE/ZPRÁVA – Záměry budovat nové fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách se začínají v Prachaticích v posledních měsících množit jako houby po dešti.

      
  JAKUB NEPUSTIL: Fakta k stavbě nové knihovny

PRACHATICE – Místostarosta Jakub Nepustil reaguje na náš redakční komentář vyjadřující nedostatek důvěry k některým okolnostem výstavby nové knihovny.

      
  Klarinetový soubor získal v Praze pošesté zlato

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatičtí klarinetisté o uplynulém víkendu soutěžili po několikaleté přestávce na Mezinárodním festivalu Young Bohemia 2023.

      
  Na Libíně bude restaurace, ubytování se odkládá

LIBÍN/ZPRÁVA – Prachatičtí radní oznámili, že mění záměry s chatou na Libíně. Nově bude přestavěna jen na restauraci a otázka ubytování tu bude řešena jindy.

      
  Štít letos odvezly úžasně vtipné dámy z Homole

PRACHATICE/OBRAZEM – Mělo se rozdávat pět cen, ale nakonec jich porota a organizátoři rozdali devět. Štítek putoval letos poprvé do Národního divadla Čkyně.

      
  Recidivista vzal ze dvou aut stovky kusů textilu

STRÁŽNÝ/KRIMI – Policii se podařilo dopadnout zloděje, který ve Strážném vykradl nejprve dodávku a odcizil z ní zboží v hodnotě více než 21 000 korun.

      
  NÁZOR: Nepustil a Mrázová neřeší střet zájmů…

PRACHATICE/KOMENTÁŘ – Další jednání prachatických zastupitelů ukázalo, že spor o novou knihovnu neexistuje, ale také odhalilo velký problém koalice.

      
  Štít Prachatic by si zasloužily hned dva soubory

PRACHATICE/OBRAZEM – Soutěžní část letošního divadelního Štítu skončila. O cenách za herecké výkony je asi jasno, ale s hlavní cenou to letos bude mít porota extrémně těžké.

      
  Paraglidista se po startu zřítil z patnácti metrů

PRACHATICKO/ZPRÁVA – U Volovic nedaleko Prachatic se v úterý odpoledne zřítil krátce po startu paraglidista. Na pomoc mu musel letět vrtulník záchranné služby.

      
  Start vily byl světelný, hluboký, večerní i přírodní

PRACHATICE/OBRAZEM – Živá vila zahájila sezónu večerem, který přinesl hned tři výsostné dotyky tajemna a krásy našeho kraje prostřednictvím tří dobrých rodáků.

      
  Všeci (ne)kradnů zaplnilo prachatické divadlo

PRACHATICE/OBRAZEM – V prachatickém městském divadle pokračovala přehlídka Štít. A tentokrát při tom sálem létaly artefakty a nejen politické narážky.

      
  Naboso představili ve Vimperku nové album

VIMPERK/OBRAZEM – Veronika Spiegelová pocházející z Vimperka společně s kapelou Naboso představili o víkendu své nové album v městském kulturním středisku.

      
  Muž pět let týral svého třiaosmdesátiletého otce

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Prachatičtí kriminalisté informovali o tom, že se jim podařilo zastavit pět let trvající týrání. Měl se ho dopouštět syn na svém starém otci.

      
  Nový typ akce vyšel a naplnil podniky v centru

PRACHATICE/OBRAZEM – Podniky v prachatickém centru a radnice za sebou mají první akci, která má být novou formou jejich spolupráce a oživit náměstí a okolí.

      
  Topoly v kasárnách čeká velký zásah do korun

PRACHATICE/ZPRÁVA – Topolové stromořadí na konci Rožmberské ulice v bývalých kasárnách v Prachaticích čeká takzvaný sesazovací řez. Má omezit riziko vývratů.

      
  Vltavan potvrdil mimořádně vysokou laťku Štítu

PRACHATICE/OBRAZEM – Porota to má letos na divadelním Štítu neobvykle těžké. Představení mají vysokou úroveň a nabízí řadu zajímavých divadelních momentů.

      
  V Prachaticích bude speciální relaxační místnost

PRACHATICE/ZPRÁVA – V domě zvaném Křižovatka u Štěpánčina parku vznikne letos nová relaxační místnost. I veřejnosti nabídne terapii zvanou snoezelen.

      
  Ke srážce vlaku a osobního auta letěl vrtulník

STRUNKOVICE nad BLANICÍ/ZPRÁVA – Na železničním přejezdu v Protivecké ulici ve Strunkovicích se srazil vlak a osobní auto. Řidičku přepravil do nemocnice vrtulník.

      
  Štít nabídl divákům mimořádně silné představení

PRACHATICE/OBRAZEM – Nebylo by vůbec žádným překvapením, kdyby druhé představení Štítu letos tuto přehlídku zcela ovládlo. A kvalitu slibuje i další hra.

      
  Hazard za volantem jim vynesl trestní stíhání

VIMPERSKO/ZPRÁVA – Policie aktuálně sdělila obvinění za nezodpovědné chování dalším dvěma řidičům. První řídil Mustang bez řidičáku a druhý nadýchal čtyři promile.

      
  Čeká Prachatice těžký střet o investici desetiletí?

PRACHATICE/ZPRÁVA – Koalici se podařilo nepovedenou tiskovou zprávou vyvolat obavy, zda chce postavit novou knihovnu. A nyní kvůli tomu čelí tlaku opozice.

      
  Nikdy více Prachatice, slibují tam jitrnice…

PRACHATICE/ZPRÁVA – Únorové vepřové hody v Prachaticích řešilo i zastupitelstvo. Podle vedení města na nich bylo málo jídla proto, že nedorazilo několik podnikatelů.

      
  Štít začal s covidem, další hra dostala Pulitzera

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická přehlídka amatérského divadla letos nabízí pestrou směs témat, autorů a souborů. Začala v pátek a pokračuje v úterý.

      
  U Volar boural menší nákladní vůz. Dva zranění

VOLARSKO/ZPRÁVA – Nedaleko Rozvodí na cestě z Volar do Blažejovic se stala v pátek ráno vážná dopravní nehoda. Menší nákladní vůz tu najel do stromu.

      
  Pokračování opravy 1. máje přinese více změn

VIMPERK/ZPRÁVA – Už příští rok by pokračování rekonstrukce frekventované vimperské ulice 1. máje mohlo přinést změnu přednosti v jízdě, povrchu i rychlosti.

      
  Opilý cizinec trefil víko palivové nádrže pumpy

ŠUMAVA/ZPRÁVA – Policie ČR informovala, že obvinila z obecného ohrožení cizince, který způsobil nebezpečně vypadající nehodu na čerpací stanici pod vlivem alkoholu.

      
  Nezaměstnanost na Prachaticku v zimě stagnuje

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Na Prachaticku se výrazně nepropouští, ale ani nenabírá. Trh práce stagnuje a zřejmě čeká, až přejde obtížné období vysoké inflace.

      
  Větší kontrola odhalila jednoho opilého řidiče

VIMPERK/ZPRÁVA – Na začátku uplynulého víkendu provedla policie ve Vimperku větší kontrolu řidičů zaměřenou hlavně na alkohol. A nyní zveřejnila výsledek.

      
  Sportovní zařízení má konečně nového ředitele

PRACHATICE/ZPRÁVA – Po dvou a půl měsících bez řádně jmenovaného ředitele ho začne v polovině března řídit Martin Kutlák. Vyhrál sledované výběrové řízení.

      
  V kotelně na sídlišti vyroste sluneční elektrárna

PRACHATICE/ZPRÁVA – S boomem fotovoltaických elektráren se do stavby jedné pustí i prachatické Tepelné hospodářství. Vyrůst má na střechách v areálu centrální kotelny.

      
  Nemocnici pomohou zvýšené náborové příplatky

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická nemocnice může nově díky štědrosti Jihočeského kraje nabídnout lékařům, kteří jí chybí, dotaci až ve výši jeden a půl milionu korun.

      
  Prácheňští přivezli Prachaticím radost z tvoření

PRACHATICE/OBRAZEM – Kromě nové výstavy v Dolní bráně začala v Prachaticích se začátkem března ještě jedna výstava. Zimní zahrada zve na barevné souznění.

      
  Brána hostí pestrý a optimistický úhel pohledu

PRACHATICE/OBRAZEM – Nová výstava v Galerii Dolní brána dostala název Úhel pohledu. Zahájena byla tento týden a přináší tvorbu jihočeských výtvarníků.

      
  Městský park je hotov, otevřen a budí pozornost

PRACHATICE/FOTOGLOSA – Hlavní práce na rekonstrukci Štěpánčina parku skončily a dlouho připravovaná investice začíná vyvolávat ve městě velké diskuse.

      
  Posuňte život v Prachaticích vpřed za 200 000

PRACHATICE/ZPRÁVA – Máte nápad, jak vylepšit Prachatice? Co ve městě změnit nebo udělat nového? Pak přišla opět vaše chvíle – hledají se nápady do participativního rozpočtu.

      
  Z domku zmizela i baterie k solárním panelům

VLACHOVO BŘEZÍ/ZPRÁVA – Prachatičtí policisté aktuálně informovali, že pátrají po pachateli vloupání do zahradního domku. Zmizelo z něj hlavně nářadí.

      
  Na Majáles přijedou ikony české hudební scény

VIMPERK/ZPRÁVA – Největší hudební festival našeho okresu se letos pokusí překonat loňský rekord v návštěvnosti. Přijedou přitom takové hvězdy, že se to může podařit.

      
  Střechu nemocnice má pokrýt solární elektrárna

PRACHATICE/ZPRÁVA - Nemocnice Prachatice chce přejít na ekologičtější a úspornější variantu dodávání elektrické energie a to za pomoci solárních panelů.

      
  Dolní brána viděla vynikající fotky z celého světa

PRACHATICE/OBRAZEM – Prachatická galerie Dolní brána už podruhé hostila na jihu Čech vzniklý festival Fotojatka, který nabízí vysoce kvalitní fotografie.

      
  Policejní majáky blikaly za oběti trestných činů

PRACHATICKO/OBRAZEM – Policisté a pracovníci probační a mediační služby, kteří působí na Prachaticku, podpořili v samém centru našeho regionu oběti kriminality.

      
  ANO navrhne postavit na sídlišti parkovací dům

PRACHATICE/ZPRÁVA – Pokud projde návrh prachatického opozičního klubu ANO, mohlo by se největší sídliště v Prachaticích dočkat moderního parkovacího domu.

      
  Městský park se prodražil, ale hotový bude včas

PRACHATICE/ZPRÁVA – Rekonstrukce Štěpánčina parku se chýlí po roce prací ke konci a dokončena má být včas. Cenu obnovy parku ale zvedli radní o několik milionů korun.

      
  Agresivní muž si vyřizoval účty pěstmi na ulici

VIMPERK/ZPRÁVA – Vyhrocené vztahy dvou mužů skončily nejprve rvačkou za bílého dne na ulici před školou a nyní také obviněním útočníka z ublížení na zdraví.

      
  Studentům gymnázia začal pomáhat Erasmus+

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatické gymnázium dostalo akreditaci na jazykové a poznávací výjezdy do zahraničních partnerských škol v rámci Erasmu+. Zkvalitňuje to výuku.

      
  I letos zahrají na Kratochvíli filmovou komedii

KRATOCHVÍLE/ZPRÁVA – Netoličtí ochotníci budou v tomto roce pokračovat v trendu posledních let, kdy hrají na Kratochvíli hry podle známých českých filmových komedií.

      
  Do Prachatic se vrací symbol kvality v kultuře

PRACHATICE/ZPRÁVA – Novému vedení Prachatic se podařilo dojednat návrat jednoho z největších jazzových festivalů. Bohemia JazzFest by se tu měl opět konat už v létě.

      
  Hasiče zaměstnal bagr propadlý do sklepa domu

VLACHOVO BŘEZÍ/OBRAZEM – Hasiči byli v pátek přivoláni k bagru, který se propadl do sklepa budovy po demolici ve Vlachově Březí. A na místo museli přivolávat speciální techniku.

      
  Strážníky Vimperka dál vede policista Lukáš Sýs

VIMPERK/ZPRÁVA – I v tomto volebním období bude pokračovat ve Vimperku nadstandardní spolupráce městské policie a Policie ČR díky tomu, že strážníky vede policista.

      
  Nemocnice zvyšuje počet ortopedických operací

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická nemocnice otevírá novou ortopedickou JIP. Ortopedie, která tu má už tak výbornou pověst, díky tomu ještě zvýší svou úroveň.

      
  Vila památkou? Koalice má první velký problém

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická koalice narazila na problém, o kterém v ní panuje nejmenší shoda. Otevírá ho poněkud partyzánská akce spolku Živá vila.

      
  Prachatice mají nové televizní zpravodajství

PRACHATICE/ZPRÁVY – Je jim kolem patnácti, jsou čtyři a mají chuť dělat televizní zpravodajský program. Tak se do toho dali a oživují tím prachatické mediální prostředí.

      
  Podvodná SMS obsahovala i celé jméno ženy

VIMPERSKO/KRIMI – Další podvedenou prostřednictvím podvodných SMS je žena z Vimperska. Uvěřila zprávě, která obsahovala i její jméno a přišla o 170 000.

      
  Parkovací dům prachatické sídliště nedostane

PRACHATICE/ZPRÁVA – Situaci s parkováním na největším sídlišti v Prachaticích by pomohlo, kdyby lidé více využívali své garáže. To je hlavní závěr radních, kteří o tom jednali.

      
  Prachatice čekají dvoje trhy. Začíná se v sobotu

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dlouhodobé snahy na více frontách, aby Prachatice měly funkční městské trhy, povedou k tomu, že letos se tu budou konat ty na Skalce a nově i městské.

      
  Kratochvíle má od ledna nového kastelána

KRATOCHVÍLE/ZPRÁVA – Po sedmatřiceti letech se na Kratochvíli změnil kastelán. Vojtěch Troup, pod jehož vedením se zámek vrátil do časů Rožmberků, odešel do důchodu.

      
  Nemocnice chystá koupi magnetické rezonance

PRACHATICE/ZPRÁVA – Už za dva roky by mohli pacienti podstupovat v prachatické nemocnici i vyšetření metodou magnetické rezonance. Nyní za ním musí dojíždět.

      
  Ples volarské ZUŠ bavil mimo jiné i fotokoutkem

VOLARY/OBRAZEM – Volarská základní umělecká škola za sebou má jubilejní desátý ples. V pátek ho hostil společenský sál radnice a zněla tu i hudba v podání žáků školy.

      
  Ve venkovském klubu prošli padesátkou zahrad

CHLUMANY/OBRAZEM – Chlumanský Venkovský klub U Vyšaty zahájil v pátek letošní sérii plánovaných akcí. Besedovalo se tu o knize věnované evropským zahradám.

      
  Šumavu čeká letos v červnu pašijový kongres

ŠUMAVA/ZPRÁVA – Města a obce, které v celé Evropě udržují letité tradice pašijových her, se letos sjedou ke svému kongresu na jih Šumavy jen pár kilometrů od hranic Prachaticka.

      
  Prachatické školky dostaly nové digitální hračky

PRACHATICE/ZPRÁVY – Pět pracovišť prachatické mateřské školy získalo díky dotaci nejmodernější digitální hračky. Mají modernizovat výuku a připravit děti na nový věk.

      
  SDH Volary má druhou plnohodnotnou cisternu

VOLARSKO/ZPRÁVA – Požární bezpečnost v celém regionu Volarska se opět o něco zvýšila díky tomu, že volarští dobrovolní hasiči dostali od radnice novou cisternu.

      
  Do unikátní Kralovy vily se opět někdo vloupal

PRACHATICE/ZPRÁVA – Zhruba dva a půl roku od chvíle, kdy se do Kralovy vily vrátil spolek Živá vila, se do ní opět někdo vloupal. Zmizel alkohol, peníze a reproduktory.

      
  Prachaticko dalo Třem králům 890 662 korun

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Letošní Tříkrálová sbírka na Prachaticku a Vimpersku opět překonala tu loňskou a navzdory mírné recesi v ekonomice jsme byli opět velmi štědří.

      
  Strážníci zachránili v poslední chvíli sebevraha

PRACHATICE/ZPRÁVA – Starosta Prachatic Jan Bauer poděkoval dvěma strážníkům městské policie. Podařilo se jim totiž včasným zásahem zachránit muže, který se chtěl oběsit.

      
  Neumannka ukazuje málo vídaný ohýbaný beton

PRACHATICE/ZPRÁVA – Centrum designu Neumannka v Prachaticích představuje práci mladého nadaného designéra Jana Nohejla, který ohýbá beton ve svém studiu YLGU.

      
  Nemocnice vybuduje nové ekologické parkoviště

PRACHATICE/ZPRÁVA – Problémy s parkováním v areálu prachatické nemocnice by mělo pomoct vyřešit další nové parkoviště za zhruba dva a půl milionu korun.

      
  Z měst Prachaticka vyhrál Babiš jen ve Volarech

PRACHATICKO/ZPRÁVY – V Prachaticích, ve Vimperku a v Netolicích zvítězil ve druhém kole prezidentské volby Petr Pavel. Jen ve Volarech dokázal získat více hlasů Andrej Babiš.

      
  Fotili do devětadvaceti kilometrů od Prachatic

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dolní brána je opět plná fotografií členů Fotoklubu F 2.8. Jejich nová výstava dostala tajuplný název „do 29“ a zahájena byla tradičně velmi originálně.

      
  Prachatický recidivista je po loupeži ve vazbě

PRACHATICE/KRIMI – Prachatičtí kriminalisté navrhli prachatickému recidivistovi po loupeži a další krádeži vazbu. A státní zastupitelství a soud se s tím ztotožnily.

      
  Lyžuje se konečně i v areálu na Kubově Huti

ŠUMAVA/OBRAZEM – Po velmi teplém začátku letošní zimy se na Šumavě opět začínají zlepšovat podmínky pro lyžování. Opět je v provozu například i areál na Kubově Huti.

      
  Slavnosti Zlaté stezky budou opět více historické

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatické slavnosti mění koncepci. Zatímco v minulých letech jim vládla hlavně jejich festivalová část, nyní dostane opět více místa historie. A spolky.

      
  Netolice vystaví svůj obnovený divadelní skvost

NETOLICE/ZPRÁVA – Zhruba sto šedesát let stará opona netolického divadla s Třemi Gráciemi prošla restaurováním a veřejnost dostane možnost ji vidět zblízka.

      
  U Buku zachránili život. Jsou Gentlemany silnic

VIMPERSKO/ZPRÁVA – Petr a Petr Fleischmannovi ze Šumavských Hoštic zachránili v noci na sobotu 3. prosince život mladému řidiči a nyní se za to dočkali titulu Gentlemani silnic.

      
  Dopady inflace trh práce Prachaticka dál zvládá

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Na konci roku bylo na Prachaticku bez práce jen o padesát lidí více, než ve stejné době v letech covidových restrikcí. Dopady inflace jsou tu tak minimální.

      
  Tři auta vyloupena za noc. Škoda je čtvrt milionu

PRACHATICKO/KRIMI – Policie pátrá po zloději, který se stihl za jednu noc vloupat do tří dodávek. Hledal v nich zřejmě nářadí a napáchal škodu za zhruba dvě stě padesát tisíc.

      
  Tentokrát pomohli pletením písecké neonatologii

PRACHATICE/ZPRÁVA – Firemní dobrovolnictví organizované na prachatické radnici pomohlo tentokrát na neonatologickém oddělení a novorozenecké JIP písecké nemocnice.

      
  Vodné, stočné i vodoměry výrazně podražily

PRACHATICE/ZPRÁVA – Odběratelé vody v Prachaticích zaplatí za vodné a stočné letos o bezmála čtvrtinu více než loni. Za nárůstem stojí hlavně inflace a mohl být až třetinový.

      
  Tříkrálová sbírka skončila. Začalo sčítání darů

PRACHATICKO/OBRAZEM – Skupinky Tří králů s kasičkami už v ulicích na Prachaticku nepotkáte. Letošní Tříkrálová sbírka tu v neděli skončila a začalo sčítání obsahů kasiček.

      
  Na Prachaticku převládly hlasy pro demokracii

PRACHATICKO/KOMENTÁŘ – Volební výsledky Prachaticka se příliš nevzdálily od celostátních. S výjimkou Volar a Netolic. V Prachaticích a Vimperku volili více prodemokraticky.

      
  Knihovna spouští novou regionální rodinnou hru

PRACHATICE/ZPRÁVA – Deset úkolů a tipů prachatické knihovny zavede rodiny s dětmi například za pohádkami z šumavských lokálek, Tleskačem nebo k řopíkům u Prachatic.

      
  Trojice prodala na Prachaticku 1,3 kila pervitinu

PRACHATICKO/KRIMI – Prachatickým kriminalistům se podařil velký zásah do místní drogové scény. Dopadli matku s dcerou a jednoho muže, kteří na Prachaticko dováželi pervitin.

      
  Vila otevře složité téma česko-německého živlu

PRACHATICE/ZPRÁVA – V červenci opět ožije Kralova vila festivalem. Účast už potvrdila řada kapel a v hlavní roli na něm bude kromě hudby i architektura, literatura a umění jako takové.

      
  V bývalých kasárnách vykradli násilím ordinaci

PRACHATICE/ZPRÁVA – Policie České republiky aktuálně informovala, že zahájila trestní řízení kvůli případu vloupání do ordinace v bývalých prachatických kasárnách.

      
  Do Neumannky na wo-men s cenami za design

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatické designcentrum Neumannka představuje na své aktuální výstavě práci nakladatelství, které se soustředí na krásu knih a slaví s tím úspěch.

      
  V dešti se ve Vimperku vrátí do starších časů

VIMPERK/ZPRÁVA – Vimperk připravuje ve staré radnici na náměstí projekt, který spojí tvoření a práci v komunitě s historií. A to ve dvou znovu objevených místnostech.

      
  Z pokladniček na nádraží zmizela hotovost

VIMPERK/KRIMI – Policie České republiky hledá aktuálně svědky vloupání do dvou mincovníků na pánských a dámských toaletách železničního nádraží ve Vimperku.

      
  Řidička Citigo nedala přednost popelářům

VIMPERK/KRIMI – Na hlavním průtahu Vimperkem se stala na křižovatce u autobusového nádraží vážná nehoda. Malá Škoda Citigo se srazila s popelářským vozem. 

      
  Z dodávky u tržnice ve Strážném zmizely bundy

STRÁŽNÝ/KRIMI – Policisté z obvodního oddělení v Horní Vltavici pátrají po zloději, který zřejmě okradl trhovce ve Strážném, když se tu vloupal do dodávky s bundami a botami.

      
  Prostor u zimního stadionu má novou podobu

VIMPERK/ZPRÁVA – Vimperská radnice dokončila rozsáhlé úpravy kolem zimního stadionu. Nové jsou tu desítky parkovacích míst, schody, komunikace i lavičky.

      
  První miminko Prachaticka je opět holčička

PRACHATICKO/OBRAZEM – Stejně jako v minulém roce se první letošní miminko v prachatické porodnici narodilo hned na Nový rok. Jmenuje se Sofie Hviščová. 

      
  Tříkrálová sbírka začala i v našem regionu

PRACHATICE/OBRAZEM – Nový ročník Tříkrálové sbírky na Prachaticku a Vimpersku začal na Nový rok požehnáním koledníkům v prachatickém kostele svatého Jakuba Většího.

      
  IMPAKT otevřel v centru multifunkční prostor

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nezisková organizace IMPAKT, která v Prachaticích už čtvrtým rokem organizuje oblíbené farmářské trhy, začala v centru provozovat Volné směry.

      

 

Z maringotek zmizely luky, šípy, pruty i dalekohledy za 80 000

Novoroční ohňostroj nebude, ale na Libíně se bude péct prase

OBRAZEM: Zlatí trubači hráli koledy na náměstí už pojedenácté

V Klášterci shořel sklad sena a techniky. Škoda je 25 000 000

Zdeňka Študlarová vystavuje v knihovně i prachatický betlém

Vzpomínka – První držitel ceny města by oslavil sté narozeniny

Silvestrovské vlaky se letos nevrátí, chybí dopravce a finance

Noví občánci Prachatic dostanou nově 5 000 od města a kraje

Malý chlapec na bobech vjel do silnice a srazil se s VW Touareg

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky