ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nemocnice zvyšuje počet ortopedických operací

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická nemocnice otevírá novou ortopedickou JIP. Ortopedie, která tu má už tak výbornou pověst, díky tomu ještě zvýší svou úroveň.

      

  

 

 # Středa 15/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO: Tomáš František Přibyl a Sarah Bende

Ortopedické oddělení prachatické nemocnice prošlo za posledních zhruba dvanáct let velkým vývojem. V letech 2011 a 2012 doslova bojovalo o přežití, když VZP chtěla přesunout tuto operativu jinam a vedení nemocnice stálo hodně úsilí, aby oddělení uhájilo jak u pojišťoven, tak u ministerstva.

Tehdy lékaři v nemocnici prováděli ročně kolem sto padesáti operací totálních endoprotéz, zatímco loni se toto číslo vyšplhalo už na 342 a letos má překročit čtyři sta. Pomoct tomu má zejména nová ortopedická JIP, kterou nemocnice slavnostně otevřela včera 14. února a která bude v provozu od pondělí 20. února.

Je na ní pět lůžek a její vybudování stálo nemocnici sedm milionů korun. Z toho jeden milion šel do vybavení. Velkým impulsem pro její vznik bylo to, že nemocnice musela v době covidové omezit operace totálních endoprotéz. Ty sice provádět mohla, ale neměla by kam pacienty po nich umístit.

Pacienti po těchto náročných operacích totiž míří na lůžka intenzivní péče, tedy na JIP. „V okamžiku, kdy byla naše centrální jednotka intenzivní a resuscitační péče plná infekčních pacientů s COVIDem, jsme tam nemohli přeložit pacienta po operaci totální endoprotézy,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

S novou ortopedickou JIP se tak ortopedickému oddělení uvolní ruce a počty operací totálních endoprotéz už tu nebudou závislé na aktuálním naplnění kapacit lůžek intenzivní péče na centrální JIRP, kde může být větší počet pacientů po interních nebo chirurgických akutních zdravotních problémech.

Dalším důvodem pro vznik ortopedické jednotky intenzivní péče je odlišnost ortopedické práce. „S bývalým primářem panem Krátkým jsme se touto myšlenkou zabývali neustále, abychom se oddělili (od běžné operativy – pozn. redakce) a zajistili tady bariéru, protože ortopedie je vysoce aseptické oddělení, které vyžaduje nesmírnou hygienickou péči,“ řekl primář ortopedicko-traumatologického oddělní Martin Stárek.

To, že počet ortopedických operací přestane být závislý na vytíženosti centrální nemocniční jednotky intenzivní péče, navíc pomůže nemocnici řešit problém s čekacími lhůtami, které se v době covidové výrazně prodloužily. A to tak, že k tomu nemocnice dostaly pokyn i od vedení kraje. „Zadali jsme nemocnicím, aby se připravily na to, že je potřeba ortopedickou operativu posílit a tady se to děje,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba včera v prachatické nemocnici.

„Od března letošního roku máme připravený program na dvanáct operací endoprotéz (TEP) týdně a s panem primářem máme stanovený cíl překročit 400 operací TEP za celý rok. Tím by se povedlo snížit výrazně čekací dobu, která je dnes kolem 1,5 roku, když máme zhruba 700 pacientů na čekací listině,“ vysvětil ředitel nemocnice Michal Čarvaš a odhadl, že ke zkrácení čekací doby pod 1 rok by mohlo dojít zhruba do dvou let.

Tempo operací kloubních náhrad u velkých kloubů přitom v nemocnici rostlo dlouhodobě. Loni už tu v době plného ortopedického provozu probíhalo v průměru deset těchto operací týdně. A to i díky tomu, že ortopedické oddělení je na tom personálně dobře – má pět lékařů.

K nárůstu počtu operací totálních endoprotéz přitom nemocnici pomohly třeba i nové způsoby medikace, které umožňují i to, aby byl pacient při operaci při vědomí, ale hlavně zkrátily dobu, po kterou pak pacient zůstává v nemocnici ze zhruba dvou týdnů na v průměru sedm dní.

Zkvalitnění práce a možností ortopedického oddělení nemocnice přitom vedlo k tomu, že toto oddělení má mezi nemocničními odděleními u veřejnosti na Prachaticku jednu z nejlepších pověstí a na tento typ operací sem míří i lidé z okolních okresů.

Nemocnice hostům slavnostního otevření ortopedické JIP představila i své plány do budoucna, mezi které patří třeba pořízení magnetické rezonance nebo nové parkoviště.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky