ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Posuňte život v Prachaticích vpřed za 200 000

PRACHATICE/ZPRÁVA – Máte nápad, jak vylepšit Prachatice? Co ve městě změnit nebo udělat nového? Pak přišla opět vaše chvíle – hledají se nápady do participativního rozpočtu.

      

  

 

 # Středa 2/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

V Prachaticích začal nový ročník participativního rozpočtu, ve kterém veřejnost navrhuje ve městě nové projekty s rozpočtem do dvou set tisíc korun a pak z návrhů sama vybírá hlasováním. Tento způsob zapojení veřejnosti do rozhodování o budoucnosti města má na řadě míst velkou odezvu, ale v Prachaticích dopadly předchozí tři ročníky poměrně tristně.

Letos to přitom nová koalice zkouší s participativním rozpočtem s řadou změn. Především se zvýšila suma vyčleněná na vítězný projekt. Nově je to dvě stě tisíc korun, v minulém volebním období to bylo jen sto tisíc korun. Také se prodloužila doba, po kterou je možné podávat návrhy na dva měsíce od 1. března do 1. května.

Ideu participativního rozpočtu prosadila v Prachaticích zastupitelka Barbora Koritenská. V minulosti kritizovala nedostatečnou propagaci projektu, ale ta se letos příliš měnit nebude. „Propagace jako taková bude obdobná jako v loňském roce, prostřednictvím webových stránek města, webových stránek samotného participativního rozpočtu, sociálních sítí, mobilního rozhlasu a letáků, které budou přílohou Radničního listu,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí městského odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička. Web rozpočtu https://tvorime.prachatice.eu/ přitom doznal výrazného grafického vylepšení.

Změnil se také tým, který má rozpočet na starosti. Novou koordinátorkou participativního rozpočtu je Eva Suchá ze sekretariátu starosty a kontaktní osobou v technických záležitostech se stal místostarosta Jakub Nepustil. (Eva Suchá - esucha@mupt.cz, telefon: 388 607 216, Jakub Nepustil jnepustil@mupt.cz, telefon: 388 607 524).

Do prvního ročníku participativního rozpočtu veřejnost v Prachaticích přihlásila pouze jeden projekt a ten nesplnil podmínky. V dalším roce přišlo pět návrhů, ale podmínky splnily jen tři a vyhrál nápad zastupitele Jakuba Nepustila, tedy ne návrh z řad běžné veřejnosti. A loni přišly dva návrhy a podmínky nesplnil ani jeden. Navrhovatelé by proto měli především prostudovat pravidla a poradit se o svých návrzích s koordinátory rozpočtu!

Princip participativního rozpočtu je velmi jednoduchý. Zastupitelstvo vyčlení z městského rozpočtu peníze a o jejich využití rozhoduje veřejnost. Nejprve navrhuje projekty a po jejich prověření o nich pak hlasuje. Navrhovat je možné například vybudování nových hřišť, úpravy a vyčištění veřejných prostor, umístění nových laviček, vyhlídek nebo odpočinkových míst či akce a podobně.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky