ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  ANO navrhne postavit na sídlišti parkovací dům

PRACHATICE/ZPRÁVA – Pokud projde návrh prachatického opozičního klubu ANO, mohlo by se největší sídliště v Prachaticích dočkat moderního parkovacího domu.

      

  

 

 # Čtvrtek 23/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Prachatičtí radní dostali nedávno na stůl studii mapující situaci s parkováním na prachatickém panelovém sídlišti na Šibeničním vrchu. Po seznámení s ní se rozhodli, že tu lidem doporučí parkovat více ve svých garážích a budou pokračovat ve strategii budování menších parkovišť na plochách se zelení. Takto tu město bez radikálnějšího řešení postupuje už zhruba dvacet let a situace s parkováním je tu horší a horší.

Laxnosti nové koalice se nyní rozhodlo využít prachatické ANO a připravuje do zastupitelstva návrh na vznik nového parkovacího domu kousek nad Pivovarským pramenem. „Je několik míst, kde by se na sídlišti dal parkovací dům postavit a toto zanedbané místo je jedním z nich. Na dům tu vznikla v minulém volebním období i studie,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ Miroslav Lorenc z prachatického ANO.

Třípodlažní objekt, který navrhl městský architekt, by mohl nabídnout 78 parkovacích míst. Podle Miroslava Lorence přitom přichází v úvahu i možnost vzniku moderního parkovacího domu, ve kterém mají majitelé pletivem ohraničené kóje, které mohou sloužit jako garáže.

Prachatické ANO také uvedlo, že k návrhu postavit nový parkovací dům v místě obklopeném garážemi, takže by tu nijak vzhledově nevadil, ho vede i odmítání ukrajování zelených ploch na sídlišti. „Nejsem zastánce utváření nových parkovacích míst na úkor zeleně. Do budoucna se ani Prachatice neobejdou bez parkovacích domů. Investice je to sice nákladná, ale v budoucnosti nezbytná. A na sídlišti je třeba situaci řešit, protože aut tam přibývá a přibývá,“ řekl Miroslav Lorenc.

Odhad nákladů na nový dům zatím není k dispozici a záleželo by hodně na typu stavby, použitých materiálech atd. Na trhu se pohybuje řada firem nabízejících inovativní řešení. Podle Miroslava Lorence je přitom několik možných variant financování, z kterých by zastupitelstvo mohlo vybírat.

Radnice by mohla hledat soukromého investora, shánět dotaci nebo by mohli majitelé jednotlivých stání jejich cenu splácet třeba dvacet let a pak by je získali do vlastnictví. Takový způsob financování byl použit třeba i u městských bytů v bývalých kasárnách.

Takto mohou podle Miroslava Lorence vypadat moderní parkovací domy. Foto poskytlo ANO Prachatice.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky