ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatice chystají několik slunečních elektráren

PRACHATICE/ZPRÁVA – Záměry budovat nové fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách se začínají v Prachaticích v posledních měsících množit jako houby po dešti.

      

  

 

 # Středa 29/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Nedávno jsme informovali, že fotovoltaickou elektrárnu chystá na střechách svých budov prachatická nemocnice a také Tepelné hospodářství města. To ji chce vybudovat v areálu své kotelny v Italské ulici. A nyní přichází s plánem na několik slunečních elektráren i radnice. Dosud přitom byly fotovoltaické elektrárny v Prachaticích většinou jen doménou soukromých osob a podnikatelů a nyní se jim začínají masivně věnovat i veřejné instituce.

Prachatičtí radní zadali – bez výběrového řízení – pořízení odborné studie, která jim má říct, zda je možné vybudovat solární elektrárny na budovách třech základních škol, tří mateřských škol, čistírny odpadních vod a Sportovního zařízení města Prachatic. Na čtvrté mateřské škole v Krumlovské ulici to nedovolí konstrukce střechy.

„Na tyto budovy chceme zpracovat studie, zda jsou na nich panely vhodné, kolik by jich tam mohlo být a jak by vypadalo jejich provozování,“ řekl zastupitelům starosta Jan Bauer. Studie by měla stát zhruba 340 000 korun a být hotová do tří měsíců. „Pak s tím půjdeme do rady a vedení města a budeme rozhodovat, zda stojí za to, abychom ty elektrárny budovali,“ dodal.

Radní se za zadání studie bez výběrového řízení firmě PKV Build z Brna (https://www.pkv.cz/o-nas) dočkali kritiky opozice. „Myslím, že na trhu je více firem, které by návrh vypracovaly i v dřívějším termínu, než je devadesát dní a myslím, že i v Prachaticích jsou firmy, které tu zakázku mohly dostat, když už se zadala bez výběrového řízení,“ řekl zastupitel a bývalý radní Vladimír Lang.

A kritizoval také to, s jakou frekvencí začali noví radní přidělovat zakázky bez výběrového řízení. „Myslím, že podle článku umožňujícího výjimky ze směrnice o veřejných zakázkách má být přímé zadání použito jen v odůvodněných případech. My jsme ty výjimky dělali opravdu minimálně, ale u vás je to výjimka za výjimkou,“ řekl koalici.

Zadávání veřejných zakázek ve výběrových řízeních má především zajišťovat transparentnost a otevřenost. A také v takových řízeních musí být nastavena měřitelná kritéria stejná pro všechny. Zejména po veksláckém a kmotrovském období české ekonomiky je tak na podobné výjimky hleděno automaticky s nedůvěrou.

Podle slov Jana Bauera na zastupitelstvu přitom firmu vybral on, s tím, že mu byla de facto doporučena jako kvalitní. A výběrové řízení se podle něj nekonalo proto, že město chvátá. „Tak, jak se zužuje možnost připojování těchto projektů v rámci některých sítí, nám připadá vhodné, abychom nečekali, ale spíše chvátali,“ řekl Jan Bauer.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky