ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Začíná druhá etapa obnovy vimperského zámku

VIMPERK/OBRAZEM – Národní památkový ústav investuje do vimperského zámku dalších sto milionů korun. Mimo jiné i do fasád o jejichž barevnosti bylo už rozhodnuto.

      

  

 

 # Čtvrtek 27/4 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Národní památkový ústav spravuje vimperský zámek devátým rokem, za sebou má už první velkou etapu jeho obnovy, která stála bezmála 140 milionů korun a nyní zahajuje druhu etapu. Ta bude stát zhruba sto milionů korun a na ni navážou další už také připravené etapy.

Ústav už na ně má alokovaných dalších sto milionů korun a další finanční prostředky shání. I proto platí, že: „Zámek směřuje k nejlepší kondici za posledních sto šedesát let, od velkého požáru, který ho poničil,“ řekl dnes 27. dubna ředitel českobudějovické Územní památkové správy Petr Pavelec na tiskové konferenci na zámku novinářům.

Z druhé etapy, která nyní začíná, už může veřejnost vidět práce na opravě doškové střechy Černé brány a také se začalo pracovat na odvlhčení severní strany zámku. „Výkopové práce začaly zhruba před týdnem. Opravy se dočkají kromě střechy Černé brány také střechy Horního zámku – všechny jsou ve velmi tristním stavu. Dojde také k přestěhování a modernizaci konzervátorské dílny a obnově budovy takzvané míčovny,“ uvedl Petr Pavelec. Na plnohodnotnou konzervátorskou dílnu zámek čeká už třicet let. Vznikne v prostoru, do kterého se vstupuje z Hodinové věže.

„Největší změnu pro občany i návštěvníky města však přinese obnova zbývajících fasád Horního zámku. Nejprve se zámek minimálně na rok skryje pod lešením a po dokončení prací se lidé mohou těšit na pohled na opravené střechy a novou fasádu,“ dodal Petr Pavelec. Práce na druhé etapě přitom budou probíhat za plného provozu a veřejnost je tak bude moct sledovat zblízka.

Horní zámek bude mít zvnějšku fasádu světle okrovou, jako tomu bývalo v minulosti. Barevné řešení fasád představil kastelán zámku Vojtěch Brož už loni v říjnu při přednášce pro veřejnost. Vlčkova věž by po opravě měla mít tmavě okrovou až cihlovou barvu, kterou také v minulosti mívala. Na horním nádvoří se počítá s více barevným řešením, které odpovídá nálezům barev na fasádách objektů zámku. Například kaple bude bílá.

Podle odhadu Petra Pavelce by v současnosti začínající druhá etapa obnovy zámku měla skončit do dvou let a podle odhadu kastelána Vojtěcha Brože by pak měla být obnova zámku zhruba v polovině. Ve třetí etapě se pak počítá s rekonstrukcemi teras na horním nádvoří, povrchu horního nádvoří, který bude opět z valounové dlažby a také mostu před Hodinovou věží.

„Připraveni jsme však i na etapy následující. V minulých letech se podařilo dokončit osm rozsáhlých projektových dokumentací, v rozsahu přibližně 350 milionů korun. V případě alokování dalších finančních prostředků jsme tak připraveni okamžitě spustit další stavební práce. Trápí nás zejména interiér severního křídla Dolního zámku, který je těžce napadený dřevomorkou nebo střechy Dolního zámku, které jsou v podobně špatném stavu jako ty na zámku Horním,“ vysvětlil kastelán zámku Vojtěch Brož.

Oprava střechy Černé brány už začala.

Fasáda Horního zámku bude mít zvnějšku světle okrovou barvu.

Nahoře a dole: Vlčkova věž by měla dostat barvu cihlovou, podle nálezů na její fasádě.

Barevná řešení vnitřních fasád Horního zámku se hledala dlouho.

Prostor pro novou konzervátorskou dílnu, kterou zámek potřebuje už dlouho.

Podobu druhé etapy rekonstrukce představil kastelán Vojtěch Brož poprvé už loni v říjnu.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky