ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Extra Volarismus viděli na dvou výstavách v Itálii

PRACHATICKO/OBRAZEM – Výsledky každoročního výtvarného tvoření ve Volarech putují Evropou v podobě projektu či hnutí pojmenovaného Extra Volarismus.

      

  

 

 # Pátek 19/5 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTOGRAFIE POSKYTL: Marco Berni

Volary hostí pravidelně akci nazvanou Výtvarný Workshop Volary (VWV). Sjíždí se na ni umělci z řady zemí, aby se tu setkávali, diskutovali i tvořili. Často jde o malíře, sochaře i fotografy, kterým se stalo tvoření profesí. A v tvůrčí a přátelské atmosféře tu vznikl termín Extra Volarismus.

Nejde o nový klasický výtvarný směr, který by měl nějakou definici, cíl a výrazové prostředky. Ti, co se k tomuto výrazu hlásí, ho nedefinují jako obecný pojem, ale jako individuální stav mysli při tvoření, ve kterém se nachází všichni autoři při vyjadřování individuálních niterných pocitů.

Protože termínu Extra Volarismus chybí obecná definice, je spojen výhradně s volarským workshopem a jeho autory, kterých jsou desítky. A přesto, že stavy mysli při tvoření jsou individuální a chybí jim obecnost nutná ke komunikaci s tím, kdo se na dílo dívá, sdílí umělci z Volar své umění nyní úspěšně v Evropě. Už dvakrát vystavovali v Itálii a chystají se i do Bruselu.

Poprvé se s projektem Extra Volarismus představili loni v listopadu a v prosinci v toskánském městě Prat nedaleko Florencie pod záštitou českého honorárního konzula a místní radnice. Čtyřiadvacet umělců z devíti zemí Evropy tu vystavovalo své práce z VWV v úchvatném historickém prostoru.

„Jde o objekt pro textilní výrobu založený rodem slavných Medicejů už v roce 1180. Sám Leonardo da Vinci několikrát navštívil toto místo, aby mohl studovat důmyslný systém vodního pohonu strojů,“ vysvětlil volarský rodák a malíř Vít Pavlík, který se výstavy v Itálii účastnil se svými obrazy.

V dubnu a květnu se pak projekt Extra Volarismus dostal do dalšího italského města – Imprunety. Dva týdny tu vystavovalo tentokrát pětadvacet umělců: Vít V. Pavlík, Vít Pavlík ml., Pavel Klíma, Šárka Coganová, Věra Krumphanzlová, Vladimír Šavel, Petra Jovanovská, Lenka Sárová-Malíská, Michal Dubnický, Milan Pokorný, Pavel Talich, Marie Šechtlová, Zdeněk Harazin, Tomáš Pergler, Zdeněk Přibyl, Hubert Huber, Alfred Seidel, Dalia Blauensteiner, Anna Schumacher, Krzysztof Bartnik, Teodor Buzu, Vlastimil Slabý, Vasile Sarca, Fiorella Noci a Cecilia Chiavistelli.

„Výstava chtěla podtrhnout, že umělecká praxe nezná hranic, naopak může být tématem pro dialog, sdílení zájmů a zkušeností a šíření nových a odlišných podnětů s ohledem na umělecký jazyk, styl a trendy. V neposlední řadě může poskytnout vynikající příležitosti pro diskusi s ostatními umělci přítomnými v oblasti a vytvořit tak dynamickou komunitu nápadů a trendů,“ uvedla Cecilia Chiavistelli.

Vernisáže se zúčastnili zástupci Honorárního konzulátu ČR Roberto Dei a Mario Barbacci z Gualchiera di Coiano v Pratu, Peter Schmitz ze SI-PO, Německý kulturní institut, velcí podporovatelé projektu a Lillian Kraft, předsedkyně Twinningového výboru Impruneta. Záštitu nad akcí převzal Region Toskánsko, Obec Impruneta ve spolupráci s kulturním sdružením Art-Art Impruneta, Honorárním konzulátem ČR a Sdružením Arca, přátelé České republiky.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky