ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatický recidivista je po loupeži ve vazbě

PRACHATICE/KRIMI – Prachatičtí kriminalisté navrhli prachatickému recidivistovi po loupeži a další krádeži vazbu. A státní zastupitelství a soud se s tím ztotožnily.

      

  

 

 # Čtvrtek 26/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Podle dosavadních výsledků vyšetřování a zveřejněných informací se devětačtyřicetiletý prachatický recidivista dopustil nejprve loupeže a o několik týdnů později i krádeže a polici s ním už došla trpělivost a rozhodla se ho stíhat se souhlasem soudu a státního zastupitelství vazebně.

Muž nejprve na začátku loňského prosince přišel za svou známou, která ho znala od dětství. Přišel si za ní půjčit peníze. Vzhledem k tomu, že mu žena důvěřovala, byl s ní, když šla do šatní skříně v ložnici pro hotovost.

„Když byla žena u skříně, agresor jí náhle chytil za zápěstí a násilím odstrčil pryč. Poté z kapsy pánského šosu vytáhl bílou poštovní obálku, ve které měla seniorka uloženou finanční hotovost. Peníze z ní vyndal a obálku odhodil. Následně s lupem utekl z bytu pryč, čímž poškozené způsobil škodu ve výši nejméně 46 000 korun,“ popsala čin prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Protože muž použil při odcizení peněz násilí, hodnotí policisté jeho jednání jako loupež a ne jako krádež. Hrozí mu tak až deset let ve vězení. A k tomu se připočte i další drobná krádež, které se recidivista dopustil letos v polovině ledna v jednom z prachatických barů.

„Poškozenému, který seděl vedle něho u baru, sáhl do kapsy u bundy a vytáhl z ní jednu bankovku, kterou se následně pokoušel zaplatit svou útratu. Uvedeného jednání si všimla barmanka, která vzápětí bankovku vrátila zpět okradenému,“ řekla mluvčí s tím, že muž byl za krádež v posledních třech letech trestán okresním soudem.

„Obviněný byl ve čtvrtek 19. ledna zadržen a umístěn do policejní cely. V pátek dali prachatičtí kriminalisté návrh na okresní státní zastupitelství pro jeho vzetí do vazby, kterou soudce ještě téhož dne akceptoval a do vazby muže poslal,“ dodala Martina Joklová.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky