ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Kratochvíle si chce pořídit dvě renesanční loďky

KRATOCHVÍLE/ZPRÁVA – Jedna vznikne pro představení, které se na zámku koná v létě, a druhou by měli mít možnost využívat i návštěvníci v rámci prohlídek.

      

  

 

 # Středa 26/4 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Repliky renesančních loděk, které by vznikly podle dobových maleb a s týmem odborníků na historii, by se měly stát dalším lákadlem už tak krásného renesančního zámku postaveného Rožmberky. Začalo to přitom snahou pořídit důstojnější loďku pro představení, které se v zahradě zámku konalo poprvé loni.

Loni v létě Kratochvíle hostila dvakrát představení nazvané A noc bude mým světlem. Připravila ho skupina divadelníků spojených se zámkem a šlo o tradiční renesanční hru plnou alegorie a symbolů. V představení, které se má na zámku konat letos v létě hned čtyřikrát, byla použita i loďka plavící se zámeckým vodním příkopem. Organizátoři však loni nenašli jinou, než nepříliš vzhlednou rybářskou pramici, která se ke kráse zámku moc nehodila. A tak přišli s plánem, jak pořídit dobovou.

Představení A noc bude mým světlem loni v létě. FOTO: Ivan Janota

Na portálu hithit.cz vyhlásili crowdfundingový projekt a podařilo se jim vybrat padesát tisíc korun na kopii renesanční loďky. „V tuto chvíli začínáme pracovat na projektu samotném, aby byla loďka na červencová představení hotová a zároveň ji mohli vyzkoušet všichni, kdo o to projevili zájem,“ uvedl kastelán zámku Petr Šmíd.

Loďka by měla uvézt dvě osoby a její podoba by měla odpovídat dobovým renesančním ikonografiím s tím, že bude dřevěná, ozdobená listím a zřejmě s lucernou na přídi. V představení by měla sloužit dlouhodobě, protože správa zámku chce, aby se hra A noc byla mým světlem, stala tradicí v letním programu na Kratochvíli.

Dobová ikonografie, kterou správa zámku zveřejnila na svém fb, jako příklad toho, jak by loďka pro letní renesanční hru mohla vypadat.

Petr Šmíd pak naší redakci potvrdil, že plánuje pořídit do budoucna i další loďku, která bude sloužit návštěvníkům, kteří se v ní budou moct v zámeckém vodním příkopu svézt. „Bude to další prohlídková trasa,“ uvedl nový kastelán Kratochvíle. Informace o tom, že by Rožmberkové měli někdy na zámku loďku, nejsou k dispozici, takže tu zřejmě nikdy žádná nebyla a půjde o premiéru.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky