ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Do unikátní Kralovy vily se opět někdo vloupal

PRACHATICE/ZPRÁVA – Zhruba dva a půl roku od chvíle, kdy se do Kralovy vily vrátil spolek Živá vila, se do ní opět někdo vloupal. Zmizel alkohol, peníze a reproduktory.

      

  

 

 # Úterý 31/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytl spolek Živá vila

Policie případ vloupání do Kralovy vily vyšetřuje od pondělí 30. ledna. Ten den o vloupání informoval i spolek Živá vila na svém facebookovém profilu. Podle zveřejněných informací ke vniknutí do vily, která patří k místním unikátům prvorepublikového funkcionalismu, došlo někdy od pátku 27. ledna do pondělí 30. ledna.

„Zjistili jsme, že zatím neznámý pachatel za použití násilí vnikl do objektu vily. Následně vstoupil neuzamčenými dveřmi do prvního patra, kde v baru odcizil plechovou krabičku, ve které se nacházela hotovost ve výši pět tisíc korun. A následně ukradl dva kusy reproduktorů Marshall Acton černé barvy. Jejich cena byla deset tisíc korun,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Podle informací zveřejněných spolkem pachatel vypáčil a tím i poškodil garážová vrata a navíc ukradl i alkohol. Policie přitom při vyšetřování požádala o spolupráci i veřejnost. Případní svědci se mají ozvat policistům z prachatického obvodního oddělení na číslo 974 236 700 nebo přímo na tísňovou linku 158.

Ke vniknutí do vily došlo i před necelými třemi lety na jaře 2020. Tehdejší události přitom vyvolaly takový tlak na tehdejší koalici, že nakonec ustoupila a vilu znovu pronajala spolku Živá vila. Nové vloupání do vily má ale zcela jiné souvislosti.

Tentokrát byl objekt zabezpečen a na vloupání se přišlo velmi rychle díky tomu, že spolek vilu kontroluje pravidelně, i když se v ní nekonají akce. „Tehdy nebyl poškozen zámek a z toho důvodu - pokud vím - to nebylo posuzováno jako vloupání. Tehdy také došlo k poškození vily menším požárem a tehdy to navíc město nechalo - řekla bych až vyhnít – vandalové tam chodili opakovaně a vytvořili si tam doupě,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ předsedkyně spolku Živá vila Barbora Koritenská.

Jiná je tentokrát i reakce spolku, který o vloupání hned informoval a začal okamžitě řešit lepší zabezpečení vily. „Opravy vrat i zámku zaplatíme z vlastních prostředků. Už jsme pořídili nové kamery a alarm, který nás upozorní na pohyb ve vile mobilním telefonem,“ dodala Barbora Koritenská.

Základní kámen vily podnikatele Johana Nepomuka Krale byl položen v roce 1931. Rodina původních majitelů byla po druhé světové válce z Československa odsunuta podle Benešových dekretů a unikátní vila pak sloužila mimo jiné třeba i jako jesle, družina nebo sklad či byla prázdná. Dokud si ji nepronajal spolek Živá vila, který usiluje o její záchranu a který navrhl její prohlášení památkou.

Tomu odborníci vyhověli, ale po námitce minulého vedení města, že vila stojí v cestě přeložky silnice od Těšovic, zase rozhodnutí zrušili a radnice pak spolku vypověděla nájemní smlouvu. Po vloupání do vily před třemi lety se však ukázalo, že využití objektu jako skladu Technických služeb není optimální a tehdejší koalice ustoupila a spolek do vily opět pustila.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky