ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Gastronomické přehlídky se chystají letos dříve

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatický svátek vytříbených pokrmů a vín v renesančním prostředí se letos chystá už v červnu. Tentokrát i s víny ze Salónu vín České republiky.

      

  

 

 # Úterý 16/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Ani letos nebudou v Prachaticích chybět ve společenském programu dvě oblíbené eno-gastronomické přehlídky, které připravuje dlouhé roky pro milovníky vína a pokrmů ze sýrů a ryb prachatický sommelier Michal Kočan. Ta starší z nich zaměřená na sýry a víno má přitom letos už dvacáté výročí. Mladší přehlídka ryb a vín se bude letos konat už po osmnácté.

Tradiční zářijový termín přehlídek ale letos neplatí a na přání zejména vinařů, se rozhodl je Michal Kočan přesunout na závěr jara. Konat se proto budou už 9. a 10. června vždy od sedmnácti do třiadvaceti hodin ve Staré radnici a také na Velkém náměstí.

O loňský ročník přehlídek byl ze strany veřejnosti velký zájem.

Na přehlídkách budou prezentována vína zcela výjimečné kvality ze Salónu vín ČR, Národního vinařského centra Valtice – dorazí z něj deset vzorků. Svou účast přislíbilo jedenáct českých mlékáren, které přivezou vzorky sýrů oceněných cenami – zejména označením kvality KLASA. A tradičně také nebude chybět bavorská mlékárna Gold-Steig. Celkem mlékaři nabídnou padesátku vzorků sýrů z kravského, kozího a ovčího mléka.

Ryby pro přípravu pokrmů, kterou bude mít i letos na starosti vynikající šéfkuchař Karel Plucar, dodají rybáři výhradně z jihu Čech. „Poskytnou nám především kapra, amura, pstruha, candáta nebo štiku,“ řekl hlavní organizátor přehlídek Michal Kočan. „K tomu bude prezentována více než stovka skvělých vín ze třiceti vinařství z Moravy a Čech, která získala mnoho ocenění z domácích i světových výstav,“ dodal.

Ke vzniku přehlídek, jakými se může pochlubit jen málo českých měst, přispěla před lety řada okolností. Mimo jiné to byl i sommelierský kurz, který Michal Kočan absolvoval v 90. letech ve Vinařské akademii Jiřího Kopečka, kde přednášel mimo jiné i profesor Vilém Kraus.

Hlavní impuls však přišel v roce 2003, když tehdejší ředitel prachatické mlékárny MADETA Jiří Toman požádal Michala Kočana o uvedení jejich nového produktu – archivního Libínského sýra – ve vinařském sektoru. „Za celou dobu přehlídek se u nás prezentovalo více jak 160 vinařství z Moravy i Čech, 22 mlékáren, 7 rybářských společností a Agrokomlex Šumava, který hospodaří na více než 80 tisících hektarech,“ shrnul Michal Kočan. A také připomněl, že jím organizované přehlídky, jsou zaměřené také na téma zdraví a zdravý životní styl a to formou přednášek před vlastními přehlídkami.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky