ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prácheňští přivezli Prachaticím radost z tvoření

PRACHATICE/OBRAZEM – Kromě nové výstavy v Dolní bráně začala v Prachaticích se začátkem března ještě jedna výstava. Zimní zahrada zve na barevné souznění.

      

  

 

 # Neděle 5/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Zimní zahrada prachatické Nové radnice dala nově prostor na dva měsíce Prácheňské umělecké besedě (PUB) z Písku. Ta přivezla na vernisáž i svou hudební sekci, které říká PUBarťáci, a vnesla do tohoto výstavního prostoru radost z tvoření. Výstava bude otevřena do konce dubna v době, kdy je přístupný i městský úřad.

Beseda je registrovaný spolek výtvarníků, fotografů a dalších umělců zejména z Písku a jeho okolí, který se představil na výstavě jako společenství amatérských umělců, kterým jde hlavně o to, se doma nenudit. Takže v sobě tento projekt spojuje a prolíná důraz na komunitu a také na umění. Besedou prošla už zhruba padesátka umělců a v současnosti má kolem třiceti členů, kteří mají k dispozici i společný ateliér v historickém jádru Písku.

Výstava, kterou členové besedy pro Prachatice připravili, dostala název Barevné souznění a kromě několika písní v podání PUBarťáků na jejím zahájení zazněla i minipovídka. Především však ze všech děl a členů, kteří dorazili, vyzařovala radost z propojování v komunitě a vzniku umění. Možná i proto Prácheňská umělecká beseda v zimní zahradě nepůsobila jako host z dálky. Ostatně Prachatice do Prácheňského kraje ve středověku a novověku patřily stejně jako Písek.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky