ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Netoličtí začínají sezónu muzea s Prácheňskými

NETOLICE/OBRAZEM – První letošní výstavu, na kterou se můžete vypravit do netolického muzea JUDr. Otakara Kudrny, připravila Prácheňská umělecká beseda.

      

  

 

 # Čtvrtek 4/5 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl, FOTO: Ivan Janota 

Nová sezóna netolického muzea je v plném proudu od pondělí 1. května, kdy se konalo její slavnostní zahájení. Na něm, kromě vystavujících umělců a veřejnosti, nechyběl tradičně ani senátor Tomáš Jirsa s větví z třešně, pod kterou rozdával prvomájová políbení. A Prácheňská umělecká beseda přivezla i svou hudební sekci, která si říká PUBarťáci.

Beseda je registrovaný spolek výtvarníků, fotografů a dalších umělců zejména z Písku a jeho okolí, který se představil na výstavě jako společenství amatérských umělců, kterým jde hlavně o to, se doma nenudit. Takže v sobě tento projekt spojuje a prolíná důraz na komunitu a také na umění. Besedou prošla už zhruba padesátka umělců a v současnosti má kolem třiceti členů, kteří mají k dispozici i společný ateliér v historickém jádru Písku.

V netolickém muzeu vystavuje více než desítka prácheňských umělců a jejich díla tak nabízí mimo jiné i pestrost. Prácheňská umělecká beseda přitom v Netolicích jako celek vystavuje poprvé. Kromě nové výstavy pak muzeum zahájilo sezónu také s několika novinkami.

„Expozici jsme obnovili několika novými střípky – nový je vstupní prostor, kterému vévodí exponát – kolo bezpečník z roku 1895. To je vybaveno luxusními doplňky – teleskopickým stojánkem a aretací brzdové páky na madlu řídítek, aby se kolo při odstavení nerozjelo. Ojedinělý je i zámek na brzdové páce,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ ředitelka muzea Zuzana Leherová a dodala: „Zespodu se do něj nasadila klička, jíž se vytočil šroub proti řídítku, čímž se páka přitáhla a zabrzdila přední kolo. Potenciální zloděj pak mohl kolo jen je unést. - Dále jsou nově vystavené zrestaurované obrazy a v etnografické části expozice čeká na návštěvníky nový interaktivní prvek – kolovrat, který si mohou návštěvníci vyzkoušet.“

Zajímavé výstavy přitom muzeum chystá i na další části sezóny. „Se svými laskavými obrázky se do Netolic vrátí po čtrnácti letech Iva Hüttnerová. Dále se moc těšíme na výstavu fotografií našeho rodáka Josefa Nekvasila, dlouholetého kameramana ČT s názvem Netolicko očima kameramana Josefa Nekvasila, nově u nás své obrazy představí trhosvinský malíř Daniel Becher a sezónu zakončíme netolickou amatérskou malířkou Věrou Brabcovou,“ řekla Zuzana Leherová závěrem.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky