ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Studentům gymnázia začal pomáhat Erasmus+

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatické gymnázium dostalo akreditaci na jazykové a poznávací výjezdy do zahraničních partnerských škol v rámci Erasmu+. Zkvalitňuje to výuku.

      

  

 

 # Pondělí 20/2 2023 – TEXT: Sarah Bende

 FOTO poskytlo Gymnázium Prachatice 

Prachatické gymnázium žádalo o Akreditaci Erasmu+ na podzim 2021 a v únoru 2022, po vyhodnocení žádosti, ji získalo. Má tak zajištěné financování do roku 2027. Finance přicházejí z Evropské Unie prostřednictvím Domu zahraniční spolupráce. První výjezd studentů do partnerské školy se však konal až na podzim roku 2022 a to kvůli covidovým omezením.

Partnerské školy má prachatické gymnázium momentálně v Německu a na Slovensku, kde studenti mohli navštívit Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Dostali tak možnost vidět i slovenský parlament a naučit se něco o tamním správním systému. Slovenští a čeští studenti tak mohli porovnat státní správu obou zemí. Na duben je plánován další výjezd studentů, tentokrát do německého Ingolstadtu.

Ředitelka gymnázia Jana Dejmková doufá, že se jim brzy podaří navázat další partnerské vztahy s jinými školami a pro své žáky a učitele by si přála jednu takovou najít i v Estonsku. „Ideální je sehnat školu, která je také zapojená v Erasmu plus, protože poté není problém financovat výjezd k nám,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ.

Vzdělávací program Erasmus+ většinou podporuje takzvané studentské a zaměstnanecké mobility – skupinové projekty mezi studenty a stínování mezi učiteli. Stínování je spolupráce mezi dvěma učiteli založená na vzájemném sdílení zkušeností a učení se jeden od druhého.

Studenti zapojení do programu většinou společně pracují na projektu, který následně prezentují na svých školách. Většinou jde o malé týmy složené z pěti až patnácti dětí různých věkových kategorií z každé školy. „Není to přímo o učení jazyka, spíše jde o získání sebevědomí, aby studenti sami zjistili, že rozumí a domluví se bez větších problémů a poznali jiné kultury,“ řekla Jana Dejmková.

Většinou se na společném projektu pracuje dopoledne ve školách a poté mají studenti volnější program, spočívající právě ve společném poznávání a volnější komunikaci. Učitelé a studenti jsou ubytováni v hostujících rodinách nebo na hotelích.

Ředitelka Jana Dejmková se domnívá, že tyto výjezdy podporují nejen mezilidské vztahy mezi studenty prachatického gymnázia a jiných škol, ale pomáhají i ve vztazích na prachatickém gymnáziu, protože fungují i jako prevence rizikového chování.

Studenti prachatického gymnázia přitom reagují na možnost vyjíždět do zahraničí s Erasmem+ kladně i proto, že jim to přináší zkušenosti, které jim mohou pomoct v dalším životě a studiu a o výjezdy je mezi nimi zájem. A i proto vedení školy chce, aby tu tento program fungoval dlouhodobě. „Chceme, aby to u nás byla tradice,“ řekla ředitelka Jana Dejmková závěrem.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky