ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Jak citlivý malíř maloval Prachaticko 20. století

PRACHATICE/OBRAZEM – Jak vypadalo Prachaticko od meziválečných let očima skromného a citlivého malíře, který tu žil a pracoval bezmála osm desetiletí?

      

  

 

 # Pátek 28/4 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické muzeum hostí až do 28. května výstavu, kterou by měl vidět každý milovník regionální historie a umění. Představuje tvorbu malíře Rudolfa Škudly. Pro mnohé současné obyvatele našeho regionu jde o málo známé nebo téměř zapomenuté jméno, ale jeho rozsáhlé dílo a způsob jakým viděl život na Prachaticku, z něj dělá jednoho z nejvýznamnějších malířů z Prachaticka 20. století.

Výstava vznikla podle její kurátorky Zdenky Oberfalcerové ze dvou důvodů. „A to představit práci skromného a citlivého člověka a ukázat, jak se vynacházela místa v první polovině 20. století, která již v této podobě nenalezneme,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ.

Výstavu netvoří jen velmi zdařilé obrazy a kresby z rozsáhlé dílny Rudolfa Škudly, ale také informace o jeho životě a tvorbě. Většinu jeho děl přitom veřejnost na Prachaticku neviděla. Vystavoval totiž hlavně ve 40. letech v Praze a v Prachaticích měl poslední výstavu v Prachatickém muzeu v roce 1963.

Na svých kresbách, malbách i grafických listech zachytil uličky a zákoutí středověkého města, namaloval scenérie dnes již zaniklých lokalit prachatického předměstí a zvěčnil samoty, vesnická stavení a města v oblasti Prachaticka. „Některé zobrazené části - architektura domků nebo samot - jsou definitivně pryč, jiné jsou k nepoznání přestavěné – třeba části Prachatic, Volar, Vlachova Březí a tak dále,“ dodala Zdenka Oberfalcerová.

Díla vystavená na výstavě pocházejí jak ze sbírek Prachatického muzea, tak jich část zapůjčila prachatická radnice a soukromí majitelé. Nejvíce jich pochází od rodiny Rudolfa Škudly a jmenovitě pak od jeho vnuka Augustina Křížka.

Rudolf Škudla se narodil v roce 1900 v české rodině ve Vídni. V Prachaticích žila jeho rodina od roku 1904 až do jeho smrti v roce 1981. Vychodil tu gymnázium a v Českých Budějovicích absolvoval obchodní akademii. Většinou se přitom živil jako úředník a kvůli podlomenému zdraví skončil v invalidním důchodu.

Malování se přitom věnoval prakticky celý svůj život a nejstarší díla na výstavě tak pocházejí už z meziválečného období. Měl přitom poměrně rozsáhlé malířské vzdělání. Studoval na umělecké škole v Berlíně, učil se soukromě u zkušených malířů – například u profesorů Hally a Burtschera. Často také ve Vídni navštěvoval Uměleckohistorické muzeum.

Jeho malířský kraj se táhne od Strunkovic ke Krejsovu Husinci a Vlachovu Březí, nahoru po kopcích, po kamenitých a úzkých cestách ke Kožlí, Sv. Vojtěchu, lukami plnými podléšek v kamení, kde je kraj pusté tiché krásy, až do údolí Ktiše.

Tmavý zemitý kolorit, kdy převažují hnědé a zelené odstíny s občasnými záblesky výraznějších barev, v nás vyvolává dojem poklidné malebnosti pošumavských vesniček. Tvorba Rudolfa Škudly byla velmi plodná. Z malířských technik jsou nejpočetněji zastoupeny kvaše, zvláštní pozornost si zaslouží bravurně zvládnuté dřevoryty.

Okrajově se Rudolf Škudla věnoval také navrhování propagačních materiálů (plakáty, pohlednice, ilustrace). Jako zručný řemeslník se podílel v padesátých a šedesátých letech na obnově fresek Dolní brány v Prachaticích. V roce 1959 restauroval téměř 30 obrazů ze sbírek Prachatického muzea pro nově připravovanou stálou expozici.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky