ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Zlatou hvězdu obsadili mladí železniční modeláři

VIMPERK/OBRAZEM – Stifterův pošumavský železniční spolek a mladí železniční modeláři ze Slivence spojili síly a připravili další akci k oslavám tratě do Vimperka.

      

  

 

 # Pondělí 29/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Železniční trať ze Strakonic do Vimperka vedoucí údolím Volyňky letos slaví 130 let od chvíle, kdy na ni začal plný provoz. Stifterův pošumavský železniční spolek k tomu připravil velkou oslavu na 20. května, ale tím neskončil. (Lokálka údolím Volyňky slavila 130 let provozu)

Další akcí k tomu výročí bylo o uplynulém víkendu setkání mladých železničních modelářů ve vimperském hotelu Zlatá hvězda. To spolek připravil s modelářským kroužkem modulové železnice ze Slivence v Praze, který má pobočku i na Smíchově.

Hlavním bodem programu, který sem zval v sobotu a neděli 27. a 28. května, byla ukázka práce členů kroužku včetně provozu na modulové železnici. K tomu navíc Stifterův pošumavský železniční spolek připravil výstavu vlakových modelů a prodej upomínkových předmětů a literatury především o šumavských lokálkách.

A úspěch se dostavil - jen za sobotní dopoledne sem zavítalo bezmála sto návštěvníků. Je tak šance, že se budou podobné akce ve Vimperku opakovat. „Zjišťujeme zájem, a když se to osvědčí, tak uvažujeme o tom, že pozveme další různé kluby modelářů,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ člen spolku Roman Hajník.

Modeláři ze Slivence a Smíchova ve Vimperku postavili z modulů velký model železnice, na kterém nechyběly ani takové detaily, jako je kouř stoupající z komína. A následně provoz na trati řídili s pomocí mobilních telefonů, jako by šlo o skutečnou železnici.

Jich kroužek existuje už patnáct let a prošlo jím zhruba osmdesát dětí. Nyní má dvacet šest členů ve Slivenci a devět na Smíchově. Chodí do něj přitom i děti ze středních Čech, Barrandova nebo Bohnic i Zbraslavi. Na pravidelných schůzkách členů každý vyrábí svůj modul železnice, které pak sestavují na výstavách.

„Naše prostory jsou sice pro kroužek v zásadě dostačující, ale sestavit jednotlivé moduly do kolejiště je možné pouze za předpokladu, že se najde zásadně větší prostor, než poskytují klubovny. Kroužek tak pořádá pravidelné výstavy pro veřejnost, kde členové prezentují své moduly, a zároveň mohou předvést kolejiště s vláčky tak, že simulují skutečný provoz,“ vysvětlila Lenka Procházková z MKMŽ Slivenec.

„Některé pozvánky na výstavy musíme bohužel z časových důvodů odmítat. Kromě Slivence jsme vystavovali v Chotěboři, v Líbeznicích u Prahy, v Pečkách, na nádraží Praha Braník, v Letňanech na Model Hobby, na radnici na Karlově náměstí, na Smíchovském nádraží, v Řevnicích a v Sádku u Příbrami. Dokonce jsme už dvakrát vystavovali na velké modelářské akci v Drážďanech,“ dodal za MKMŽ Slivenec Daniel Sigan.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky