ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vrací se historické ležení, taverna, řemesla i trh

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nové vedení radnice a odboru kultury avizovalo, že opět posílí na Slavnostech Zlaté stezky historickou část programu. Jak to bude vypadat?

      

  

 

 # Pondělí 19/6 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Informaci o posilování historické stránky slavností, které mají připomínat jak slavné doby Prachatic ve středověku a novověku, tak i současnost, avizovalo vedení města letos na jaře. Omezilo se však pouze na instantně statusové vyjádření a podrobnosti vynechalo.

Pár dní před zahájením jednatřicátého ročníku Slavností Zlaté stezky přináší prachatickoNEWS.CZ detailnější informace. „Letošní slavnosti nabídnou na Velkém náměstí historické ležení se středověkou tavernou a kuchyní, udírnou i palírnou. Budou zde rovněž probíhat ukázky historických řemesel – mistr kovář, středověký soustružník, přadlena, kožedělec a kovolitec. A také zde budou stánky s řemeslnými výrobky,“ uvedla vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martina Klinecká.

Posílen přitom bude i historický program na hlavním podiu na Velkém náměstí - včetně vystoupení partnerských měst. Koncerty současných kapel proto přijdou na řadu až ve večerních hodinách. Na slavnosti se letos vrací také praporečníci z Terra des Sole, kteří loni chyběli.

„Během dne se na hlavním pódiu vystřídá historický tanec, šerm, zpěv i bubeníci. Kočár s panem starostou a s purkmistrem Vrchotínským přiveze na dopolední sobotní vystoupení zpěvačku a vítězku soutěže SuperStar Terezu Maškovou, která se v současné době připravuje na podzimní řadu soutěže StarDance,“ dodala Martina Klinecká.

To vše by mělo dodat avizovanou změnu. V posledních letech na slavnostech spíše posilovala pozice současných kapel, až se Velké náměstí začínalo měnit ve festivalovou zónu a historický program se přesouval více a více na Parkán.

Letošní ročník slavností má schválený rozpočet 2,8 milionu korun, které město zaplatí z rozpočtu, vstupného a z příspěvků od sponzorů. Vstupné přitom opět zůstalo nezměněno. Dospělý zaplatí na místě 200 korun a v předprodeji v informačním centru 150 korun.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky