ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vodné, stočné i vodoměry výrazně podražily

PRACHATICE/ZPRÁVA – Odběratelé vody v Prachaticích zaplatí za vodné a stočné letos o bezmála čtvrtinu více než loni. Za nárůstem stojí hlavně inflace a mohl být až třetinový.

      

  

 

 # Pondělí 16/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Cena vodného a stočného pro letošní rok vznikala v koncesním řízení na nového provozovatele vodohospodářské soustavy. Tím byla v posledních deseti letech firma Čevak a bude i dalších deset let, protože v loni vypsaném koncesním řízení opět vyhrála.

Ve finále byla přitom jediným účastníkem řízení, protože druhý účastník z něj byl pro nesplnění podmínek vyřazen. Šlo o společnost, kterou založily Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava se španělskou firmou FCC Aquila z Madridu.

Podle výsledku koncesního řízení vzrostla cena vodného a stočného v Prachaticích z částky 89,91 korun i s DPH na letošních 109,72 i s DPH, což je o zhruba 22 %. Podle starosty Jana Bauera přitom na trhu panovaly obavy, že meziroční nárůsty cen vody mohou být až třetinové.

„Pevná složka u nejmenších vodoměrů Qn 2,5 pro vodné a stočné se mění následovně: stávající 780 Kč/rok, nově na rok 2023 činí 913 Kč/rok bez DPH, tj. nárůst o 133 Kč/rok. U vodoměrů Qn 6 se mění následovně: 5042/5290 Kč, nárůst 248,- Kč/rok (bez DPH),“ doplnil další podrobnosti zdražení pro prachatickoNEWS.CZ tajemník prachatické radnice Radim Rouče.

Nová rada města přitom už s výsledkem koncesního řízení nemohla nic dělat. „Koncesní řízení bylo vypsáno ještě v předcházejícím volebním období, kdy jsme na jeho podobu a parametry neměli přímý vliv, nicméně
proti jeho podobě nemáme žádné námitky,“ uvedl starosta Jan Bauer. Na vypsání koncesního řízení za jiných podmínek už přitom nebyl po volbách čas, protože Čevaku stará smlouva končila na konci roku.

Za nárůstem ceny přitom stojí zejména inflace způsobující růst nákladů. „Růst ceny nikoho netěší, ale s ohledem na ekonomickou realitu, v níž žijeme, je nevyhnutelný. Celá rada města je ovšem přesvědčena, že nový kontrakt je i přesto pro město výhodný a umožní nám nadále dobře spravovat a rozvíjet vodohospodářský majetek. Cena je navíc srovnatelná s částkou, kterou platí obyvatelé okresních měst v Jihočeském kraji,“ řekl Jan Bauer.

Zisk Čevaku přitom zůstává zhruba stejný. „Podíl kalkulačního zisku dle skončené koncesní smlouvy činil 5% u vodného a 5% u stočného, a to z úplných vlastních nákladů (ÚVN); dle nové koncesní smlouvy 5,210 % u vodného a 4,866 % u stočného, rovněž z ÚVN,“ doplnil informace Radim Rouče.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky