ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Opět přijedou jazzmani nominovaní na Grammy

PRACHATICE/ZPRÁVA – Do Prachatic dorazil hlavní pořadatel asi největšího a nejlepšího českého jazzového festivalu Rudy Linka, aby představil jeho program na Velkém náměstí.

      

  

 

 # Pondělí 19/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Na prachatické Velké náměstí se vrátí jazz nejvyšší světové úrovně letos 15. července. Ten den se tu po osmi letech opět bude konat jeden z koncertů festivalu Bohemia JazzFest, který pořádá světově uznávaný hudebník Rudy Linka. Festival stojí zejména na tom, že zve na podia v historických městech hvězdy současného světového jazzu a veřejnost má vstup zdarma.

Rudy Linka dnes 19. června na městem připravené krátké tiskové konferenci promluvil o tom, co návštěvníky prachatického koncertu čeká. Vrcholem večera má být vystoupení dua ze San Franciska, které tvoří skvělý kytarista Tuck Andress a soulová zpěvačka Patti Cathcart. Ti už v Prachaticích jednou na Bohemia JazzFestu hráli a získali i dvě nominace na americkou hudební cenu Grammy. „Jejich hudba je vysoce emocionální a přímo duchovní - jejich vystoupení přinese zcela jistě nezapomenutelný večer,“ řekl Rudy Linka.

Vystoupení dua začne v sobotu 15. července ve 20:30 a hodinu a půl před nimi tu zahraje také dánsko-finsko-americká kapela Scandinavian skie in Texas. V 17:30 přitom program zahájí Jaromír Honzák Quintet. „Legendární český basista a pedagog na pražské HAMU přiveze skupinu talentovaných hudebníků, kteří společně natočili pět alb a mnohá byla nominována na cenu Anděl,“ doplnil další informace Rudy Linka.

Z jeho vyjádření vyplynulo, že na festivalu vidí dva velké přínosy. „Ten festival dělá i to, že se lidé sejdou na místech, kam už často vůbec nechodí. Třeba na Staroměstském náměstí, kde jsou obvykle jen turisté,“ řekl. Druhým přínosem je pak podle něj vysoká kvalita pozvaných umělců. „Ty nejkvalitnější věci na světě dělají lidem dobrou náladu,“ dodal s tím, že jazz vidí především jako hudbu založenou na svobodě a respektu ke spoluhráčům a je pro něj tedy opakem totality.

V Prachaticích se Bohemia JazzFest konal naposledy v roce 2015. Pak minulé vedení města přišlo se škrty v kultuře a snížilo městský příspěvek na pořádání festivalu, což vedlo organizátory k jeho přesunu jinam. Tehdejší koalice si kvůli tomu vysloužila kritiku za příliš účetnický přístup k umění a Bohemia JazzFest se tak stal symbolem toho, jak ignorovala kvalitu v kultuře.

Návrat Bohemia JazzFestu byl pak jednou z prvních věcí, do které se na podzim zvolené vedení města pustilo. Hned při schvalování prvního rozpočtu v tomto volebním období dala koalice mezi kulturní výdaje i 300 000 korun na tento festival. „Mám z toho velkou radost. Je to pro nás příslib skvělé kultury a je to pro nás i skvělá propagace,“ řekl Jan Bauer k návratu festivalu a připomněl i debaty, které on a Rudy Linka vedli, a které přispěly ke vzniku festivalu, který letos čeká už osmnáctý ročník.

Rudy Linka (vlevo) a starosta Prachatic Jan Bauer mluví o návratu Bohemia JazzFestu na Velké náměstí.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky