ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nemocnici pomohou zvýšené náborové příplatky

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická nemocnice může nově díky štědrosti Jihočeského kraje nabídnout lékařům, kteří jí chybí, dotaci až ve výši jeden a půl milionu korun.

      

  

 

 # Pondělí 6/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Nabírání a udržení nových lékařů není pro prachatickou nemocnici vždy úplně snadné v konkurenci s většími nemocnicemi. Nyní ale získává od Jihočeského kraje velmi účinnou pomoc. Krajští zastupitelé v únoru schválili dotační program, který dostal název Dostupná zdravotní péče v Jihočeském kraji. Určen je na dotace při získávání a udržení nových lékařů.

„Prachatická nemocnice díky tomu získala možnost příspěvku až 1.500.000 korun na lékaře na dvě pozice - a to na obsazení pozic atestovaných lékařů na interním a gynekologicko-porodnickém oddělení. Příspěvek se skládá z motivačního bonusu ve výši 600 tisíc korun a příspěvku na úhradu nákladů spojených s bydlením ve výši maximálně 900 tisíc korun. Dotace bude poskytována postupně v průběhu pěti let,“ vysvětlila Marcela Květoňová z prachatické nemocnice.

„Kromě uvedené dotace podpoří Nemocnice Prachatice ze svých zdrojů formou náborového příspěvku až 300 000 korun atestované lékaře na dalších vybraných pozicích. Jedná se lékaře na interní oddělení - se specializovanou způsobilostí v oboru vnitřní lékařství nebo kardiologie, nefrologie, gastroenterologie, diabetologie či imunologie – dále na chirurgii, ARO, dětské oddělení a gynekologicko-porodnické oddělní,“ dodala mluvčí jihočeských nemocnic Kateřina Koželuhová.

Díky příspěvku od Jihočeského kraje už se přitom prachatické nemocnici podařilo získat nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení. Výčet náborových příspěvků, které mají nemocnici pomoct řešit personální zabezpečení, tím však nekončí. Lékařům absolventům nabízí nemocnice příspěvek až 150 000 korun a zajištění specializačního vzdělání ve vybraných oborech. Sálovým sestrám je pak určen náborový příspěvek až 100 000 korun.

K tomu má nemocnice pro své lékaře i služební byty v areálu nemocnice a také školku, pokud mají její zaměstnanci děti předškolního věku. Průměrná mzda lékaře v prachatické nemocnici přitom loni byla necelých 125 000 korun. U perioperační sestry to bylo zhruba 75 000 korun a to včetně přesčasů.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky