ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatické školky dostaly nové digitální hračky

PRACHATICE/ZPRÁVY – Pět pracovišť prachatické mateřské školy získalo díky dotaci nejmodernější digitální hračky. Mají modernizovat výuku a připravit děti na nový věk.

      

  

 

 # Pátek 3/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytla Mateřská škola Prachatice

Prachatická mateřská škola má pět pracovišť – na Skalce, v České, Zahradní a Krumlovské ulici a také v nemocnici. Všechna nyní dostala stejnou sadu digitálních hraček. Šlo o investici za zhruba tři sta tisíc korun, na kterou se podařilo škole získat dotaci od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Mateřská škola nákupem hraček reaguje mimo jiné i na nástup digitálního věku, ve kterém převažuje práce s počítači a novými technologiemi a to i v zábavě a trávení volného času. Nové hračky jsou přitom podle odborníků vhodné jak pro předškoláky, tak pro menší děti.

Učitelky pěti prachatických školek už přitom prošly školením, jak s novými hračkami zacházet. „Došlo i na praktický nácvik, který zamotal většině hlavu. Toto školení, za které velmi děkujeme, bylo velmi přínosné, neboť Václav Dobiáš z Jihočeské univerzity nám velmi zajímavým a srozumitelným výkladem vysvětlil, jak s těmito pomůckami pracovat,“ uvedla ředitelka prachatické mateřské školy Helena Turková Kubátová.

„Děti si s těmito novými vymoženostmi umí poradit lépe než dospělí. Interaktivní roboti pro děti jsou skvělou pomůckou, díky níž si hravou formou osvojí mnoho znalostí,“ dodala jedna z učitelek ze školky v České ulici Marika Šmajclová, která nové hračky pro naši redakci i popsala:

V sadě nových hraček je například dětský digitální mikroskop, který umožňuje třiačtyřicetinásobné zvětšení a z dětí udělá badatele. Dále prachatické děti dostávají robotické hračky Blue – Bot, které jim pomohou s rozvojem algoritmického myšlení, s logickým uvažováním, s pamětí, s představivostí a prostorovou orientací.

Pro menší děti bude vhodnější robotická hračka s názvem Robobloq Qobo. Tento „šnek“ svítí barvami a umí zahrát zvuk i melodii. Děti si osvojí přemýšlení v cizím jazyce, učení se barev, zlepšení motorických vlastností při tanci a logické myšlení.

Další velmi zajímavou digitální hračkou je Smart Train neboli chytrý elektrický vláček s dráhou. Děti si s vláčky hrají po generace, ale nyní je to pozvednuté ještě na vyšší úroveň. Nechybí ani elektrická stavebnice značky Boffin, která je výbornou kreativní stavebnicí pro malé techniky. Lze z ní postavit různé projekty, jako jsou například detektor lži, rádio, měřič tlaku, detektor pohybu, laser, ventilátor, rádio a mnoho dalšího.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky