ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Fotili do devětadvaceti kilometrů od Prachatic

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dolní brána je opět plná fotografií členů Fotoklubu F 2.8. Jejich nová výstava dostala tajuplný název „do 29“ a zahájena byla tradičně velmi originálně.

      

  

 

 # Čtvrtek 26/1 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Členové prachatického Fotoklubu F 2.8 zahájili v tomto týdnu svou novou výstavu v prachatické Galerii Dolní brána a jako vždy na ní potvrdili, že na jejich vernisáže je radost chodit. Za prvé tu najdete zajímavé fotografie, nechybí výborné pohoštění a přátelská atmosféra a zejména tu vždy dojde i na spoustu originálního humoru.

Fotoklub existuje oficiálně bezmála sedmnáct let a část jeho členů při každoročních výstavách v Dolní bráně nevynechává příležitost, aby připravila místo vernisážových proslovů vždy nějakou scénku, která i vysvětlí, proč a jak fotografie vznikly.

A tak tentokrát v úterý 24. ledna v galerii došlo na velmi netradiční talk show v duchu tradice grotesek a klaunství. Začalo se tím, že návštěvníci dostali k vyplnění poučení o požární, radiační a chemické bezpečnosti. „Každý to prosím vás pečlivě vyplňte, ne že nám tam budete psát nějaké blbosti,“ začal moderátor Jiří Lux a v podobném duchu se nesl i zbytek zahájení.

Proto se křeslo pro hosty vždy před jejich pozváním zahřívalo fénem, aby se pořádně zapotili a čtyři fotografové pak odpovídali na otázky. Třeba Jiří Bžoch musel vysvětlit, jaké kontakty má s mimozemšťany, protože některé světelné efekty na jeho snímcích vypadají jako z jiné planety. Aleš Stříbrský lovil v paměti, co vlastně na jeho snímcích. A nakonec Radek Štumpauer dostal de facto bodré doporučení se trochu zamyslet nad svými duševními pochody, když jednu ze svých fotografií zaplnil sám sebou.

Vše samozřejmě v duchu recese, s nadsázkou a před dobře se bavícím publikem, které se mimo jiné z odpovědí dozvědělo, že letošní téma výstavy inicioval Jiří Bžoch, který vybral místa ve vzdálenosti do devětadvaceti kilometrů od Prachatic, na která se měli členové fotoklubu vypravit a nafotit je.

A nutno podotknout, že se jim to povedlo velmi zdařile. Zejména černobílé snímky na výstavě vykazují vysokou výtvarnou hodnotu, i když tu nechybí třeba fotografie, které jsou především vtipné nebo pracují s efekty a vyjadřují nějakou ideu. - Na výstavu je možné zavítat až do 24. února.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky