ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Chtěli pěší zónu, mají matoucí rozhodnutí radních

PRACHATICE/ZPRÁVA – Tři provozovny z Poštovní ulice požádaly o její uzavření na pět měsíců v roce. Radní souhlasili, ale přidali podmínky, které žadatele matou.

      

  

 

 # Pátek 5/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

O uzavření Poštovní ulice pro automobilovou dopravu od začátku května do konce září požádala Čajovna U hrušky, Kavárna Nebe a Obchůdek u Barborky. A to s jednoduchým záměrem vytvoření plnohodnotné sezónní pěší zóny v prachatickém historickém jádru. Vyplývá to z usnesení prachatických radních a redakci to potvrdil za čajovnu Václav Pancer.

Radní záměru vyšli vstříc a s vytvořením klidové zóny v Poštovní ulici na pět měsíců souhlasili. Jenže přidali také řadu podmínek. Především musí v ulici zůstat tři metry široký pruh průjezdný pro zásobování a dopravní značení musí vjezd zásobování do ulice umožňovat.

„Jsme z toho rozpačití, protože když jsme to změřili dle výkladu usnesení, tedy že máme nechat tři metry šíře průjezdu, tak nám zbývá před provozovnami na každé straně zhruba metr. Já věřím, že je to celé jen nějak nešťastně formulové a že si to sedne ještě. Protože kdyby ne, tak se vlastně téměř nic moc nemění, což předpokládám, nebylo smyslem schválení našeho požadavku,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Václav Pancer.

Podle rozhodnutí radních tu navíc nesmí případné předzahrádky znemožnit užívání vjezdů do domů a v případě, že bude kdykoliv uzavřeno Velké náměstí (třeba pro kulturní akce), musí žadatelé uzavírku Poštovní ulice zrušit a umožnit tudy průjezd dopravy. Navíc souhlas radních nenahrazuje rozhodnutí o stanovení přechodného dopravního řešení, o které musí ještě žadatelé požádat.

V minulých dvou letech byla ulice v sezóně uzavřena o víkendech díky usnesení, které v zastupitelstvu prosadily Živé Prachatice a Júsuf Traore. O převedení ulice do klidového režimu usilovala a žádala zastupitelka Barbora Koritenská.

„Nachází se zde kavárna, čajovna, obchody, muzeum – je to ideální místo pro trávení volného času. Ale nejen to – v minulosti se ulice ukázala jako velmi vhodné místo pro pořádání kulturních a společenských akcí: sousedské slavnosti, festival loutek Floutek, sdílené snídaně, busking během Slavností Zlaté stezky, ochutnávky vín, divadelní představení, akce Ulice dětem, chill out zóna během Xterry…,“ uvedlo sdružení Živé Prachatice na svém facebookovém profilu.

V Poštovní ulici se nesmí parkovat a tak by tu případným uzavřením neubyla žádná stání pro auta. Dolní část, kde se spojuje Poštovní a Křišťanova ulice a kde je malé parkoviště, by zůstala otevřená. A v případě potřeby je možné Poštovní ulici objet buď přes náměstí, nebo v případě uzavření náměstí přes Dlouhou a Horní ulici.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky