ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Knihovna měla s besedou a ochutnávkou úspěch

VIMPERK/OBRAZEM – Vimperská knihovna pořádá mimo jiné také řadu besed. Díky té se známým šéfkuchařem se jí podařilo zcela zaplnit svůj přednáškový sál.

      

  

 

 # Středa 26/4 2023 - TEXT A FOTO: Sarah Bende

Knihovna pozvala v minulém týdnu Pavla Drdela, aby představil svou novou a zajímavou kuchařku a připravil i něco na ochutnávku ze svého umění. Majitel známé strakonické restaurace Sůl a Řepa proto přijel mluvit o knize, která nese název Postní kuchařka od kořene po nať.

Kuchařka vznikla hlavně proto, aby pomáhala. Pavel Drdel je totiž ambasadorem jedné z nadací, která pomáhá syrským uprchlíkům. Původně šlo pouze o pár receptů v elektronické podobě v pdf, z jejichž prodeje šly peníze na již zmíněnou charitu. Lásku k vaření i psaní v sobě přitom měl Pavel Drdel už od dětství. „Když mi bylo šest let, všem jsem tvrdil, že ze mě bude buď kuchař, nebo spisovatel,“ řekl ve Vimperku.

Jeho strakonická restaurace je přitom známá především díky nekonvenčním technikám zpracování potravin. Využívá jak velice běžné, tak i potraviny, které bychom normálně nepoužívali. „U nás využíváme potraviny jako celek, ať už jde o šlupky, natě či jiné části. Rozebíráme pokrmy na části a jejich podstatu předěláváme změnou skupenství nebo formou servírování,“ popsal práci své restaurace. Jak na to, se dozvědí čtenáři právě v jeho kuchařce.

Pavla Drdela může širší veřejnost znát také z různých pořadů, ve kterých vystupuje - například Sama doma. Objevil se také ve známé kuchařské soutěži MasterChef Česko na pozvání jednoho z porotců - konkrétně Přemka Forejta, se kterým se zná ještě z dob, kdy oba pracovali v Brně. Jedním z aktuálních pořadů, ve kterém se objevil, je Pohlreichův souboj restaurací, kde se svou restaurací Sůl a Řepa dostal mezi nejlepších dvanáct.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky