ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Dolní brána viděla vynikající fotky z celého světa

PRACHATICE/OBRAZEM – Prachatická galerie Dolní brána už podruhé hostila na jihu Čech vzniklý festival Fotojatka, který nabízí vysoce kvalitní fotografie.

      

  

 

 # Pondělí 27/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Fotojatka hostila Dolní brána v pátek 24. února, kdy se tento festival postaral stejně jako loni o dernisáž výstavy prachatického fotoklubu F 2.8. A koho oslovuje současná dokumentární fotografie, může jen litovat, že nepřišel. Protože té Fotojatka nabídla velké množství v nebývale vysoké kvalitě zachycující svět v jeho syrovosti.

Fotojatka jsou malý potulný festival, který od roku 2007, kdy v Českých Budějovicích vznikl, promítá po celém Česku skvělé fotky na plátna v kinech, klubech a kavárnách. Plynulou slideshow doplňuje hudba a občas i slovní komentář. S ozvěnami tohoto festivalu, který letos po covidových letech chystá nový ročník, zavítal do Prachatic jeho hlavní organizátor Jan Flaška - českobudějovický fotograf, učitel informatiky, fejetonista a dle svých slov extrovertní introvert.

Hned v úvodu vysvětlil, v čem spočívá unikátnost festivalu, díky které je tak kvalitní. Jan Flaška vybírá po celém světě i v Čechách nejlepší dokumentární fotografy, které oslovuje, zda by mu zdarma neposkytli své fotografie. Festival je totiž ryze dobrovolnickou záležitostí bez podpory grantů nebo sponzorů a případný výtěžek dostávají Lékaři bez hranic.

„Navzdory tomu, že autoři nedostávají honorář, se mi daří oslovovat autory z celého světa i výherce World Press Foto, protože autory láká idea toho festivalu,“ řekl v pátek v Prachaticích Jan Flaška. Fotojatka tak v minulosti představila třeba řadu významných českých fotografů - Antonína Kratochvíla, Jindřicha Štreita či Jana Zatorského nebo řadu světových es dokumentární a tvůrčí fotografie jako je Anders Petersen, Erwin Olaf a Sergej Maximišin.

K festivalu patří i humor – ne vždy ve fotografiích, ale v tom, jak je Jan Flaška uvádí. V Dolní bráně proto třeba nechyběla slideshow o pokročilých funkcích fotoaparátů, ve které se ukazuje vyvážení bílé na fotografii Lucie Bílé. Jan Flaška říká, že při tom balancuje „…někde mezi přednáškou, stand-up komedií, improvizovaným trapnem a řešením nenadálých technických problémů…"

Snaha o zajímavost a zábavnost prezentace fotografií v pátek v Dolní bráně pobavila, ale nakonec by ani nebyla potřeba, protože výběr snímků, které Jan Flaška přivezl, byl pestrý a oslovoval především obsahem snímků. Hosté dernisáže viděli třeba britskou streetfotografii nebo snímky Československé STB ze sledování lidí. Snímky českého amatérského fotodokumentaristy Františka Dostála vyzařovaly velkou syrovost. K tomu byly připraveny například i snímky pořizované rentgenem nebo ze světa velmi chudé komunity, která se po USA přepravuje v nákladních vlacích.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky