ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatice čekají dvoje trhy. Začíná se v sobotu

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dlouhodobé snahy na více frontách, aby Prachatice měly funkční městské trhy, povedou k tomu, že letos se tu budou konat ty na Skalce a nově i městské.

      

  

 

 # Středa 8/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Po letech debat vstupuje do pořádání trhů opět i prachatická radnice – v minulosti tu trhy organizovaly městské Kulturní a informační služby. Nová městská snaha ale zdá se nemá jít proti trhům, které si získaly svou oblibu na Skalce. Naopak s jejich organizátory chce město spolupracovat.

Městu jde podle místostarosty Jana Kotrby hlavně o to oživit centrum a zapojit do trhů místní podnikatele. Navíc chce, aby trhy byly pokud možno i o nějakém tématu. Prvním budou vepřové hody, které se budou konat společně s trhy v sobotu 11. února od rána na Velkém náměstí. Kromě tradičního zabíjačkového sortimentu tu bude své výrobky nabízet třeba i pekařství. Chybět nemá ani vytápěný stan a harmonika.

„Chceme založit tradici pravidelného pořádání městských trhů a budeme se snažit o maximální rozmanitost. Oslovili jsme prakticky každého prachatického podnikatele z gastronomie, aby se zúčastnil. Do budoucna chceme podpořit i místní producenty, kteří působí v zemědělství a prodávají sezónní produkty,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Jan Kotrba.

Město má na pořádání městských trhů letos v rozpočtu tři sta tisíc korun. Měly by se konat převážně na Velkém náměstí, i když místostarosta Kotrba nevyloučil ani střídání jejich místa. V hlavní sezóně by se pak mohly konat i každé dva týdny.

Z vyjádření místostarosty také vyplývá, že město nechtělo jít hned cestou převzetí pořádání trhů, ale chce, aby si veřejnost na městské trhy nejprve zvykla a naučila se na ně chodit. „S pořadateli trhů na Skalce jsme v kontaktu a plánujeme s nimi velmi úzkou spolupráci při dalších termínech. Celkové převzetí trhů je však jen jedna z variant, kterou bychom diskutovali až po úspěšné sezóně,“ dodal Jan Kotrba.

To, že budou mít Prachatice dvoje paralelní trhy, potvrdila pro prachatickoNEWS.CZ i Kateřina Kulhánková Čejková z IMPAKTu, který pravidelně v posledních letech pořádal na Skalce oslavy místní produkce.

„Na jednu stranu jsme nadšeni. Vždy jsme stáli o to, aby město trhy pořádalo. Ale proto, že koncept města je trochu jiný než náš, tak jsme se domluvili, že budeme dělat jakoby paralelně dva typy akcí a uvidíme, jestli se je podaří spojit, nebo bude mít každá své publikum,“ řekla.

IMPAKT letos plánuje začít s oslavami místní produkce na Skalce v dubnu. Jak často se tu budou trhy konat, se zatím řeší. Oslavy místní produkce se tu přitom soustředí na unikátnější prodejní záležitosti, které jsou třeba v bio kvalitě nebo vegetariánské. Trhy na Skalce jsou tedy více alternativnější, než jaké plánuje radnice.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky