ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  V kotelně na sídlišti vyroste sluneční elektrárna

PRACHATICE/ZPRÁVA – S boomem fotovoltaických elektráren se do stavby jedné pustí i prachatické Tepelné hospodářství. Vyrůst má na střechách v areálu centrální kotelny.

      

  

 

 # Pondělí 6/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Tepelné hospodářství má připravený projekt na vybudování sluneční elektrárny už zhruba pět let a nyní se pro její vybudování rozhodlo i kvůli tomu, že po loňském růstu cen, dává stavba elektrárny ekonomický smysl. Elektrárna se chystá na střechách předávací stanice a výměníkové stanice v centrální kotelně v Italské ulici.

„Je zde počítáno s instalací více jak dvou set fotovoltaických panelů se špičkovým hodinovým výkonem okolo 100 kWp. Předpokládáme, že ročně bychom mohli vyrobit až 100 MWh elektřiny,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ jednatel Tepelného hospodářství Prachatice Petr Kolín.

Vyrobenou elektřinu by společnost měla spotřebovat v kotelně a tím snížit své náklady. Tepelné hospodářství se přitom na tuto investici chce pokusit získat dotaci. Odhad nákladů se pohybuje kolem třech a půl milionu korun, a pokud vše půjde podle plánu, měla by elektrárna vzniknout už letos v létě.

„Vycházíme z předpokladů, že výše nakupované elektřiny může v budoucnosti oscilovat v ročním průměru okolo 130 Euro/MWh (spotová cena). V takovém případě lze realizovat úsporu ve výši zhruba tři sta tisíc korun za rok. Prostá návratnost by se v tomto případě pohybovala zhruba kolem dvanácti let. Při získání dotace lze reálně uvažovat s návratností okolo osmi let,“ dodal Petr Kolín.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky