ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Muzeum vypráví silný příběh zaniklých vesnic

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Zaniklé vesnice jsou v našem okrese silným mementem dějin 20. století. A právě těm se věnuje nově otevřená expozice Prachatického muzea.

      

  

 

 # Sobota 15/4 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Prachatické muzeum splatilo velký dluh moderní historii našeho okresu. Otevřelo totiž novou stálou expozici, která se věnuje primárně česko-německým vztahům v minulém století v našem regionu, odsunům a vesnicím, které po nich zanikly. To vše v širším kontextu dějin Prachaticka ve 20. století.

Nová expozice vznikla ve velké místnosti v nejvyšším patře Prachatického muzea na Velkém náměstí a otevřena byla slavnostně ve čtvrtek 13. dubna. Jejími hlavními autory jsou archeolog Jindřich Vágner a historik Pavel Fencl a vznikla ve spolupráci velkého muzejního týmu, grafika a také díky portálu Kohoutí kříž Jihočeské vědecké knihovny.

I když to nezaznělo, velkým impulsem pro vznik expozice byl zájem o toto téma archeologa Jindřicha Vágnera. „Tématu zaniklých vesnic, odsunům a česko-německým vztahům se věnuji už od dob studia. I diplomovou práci jsem o tom psal,“ řekl archeolog specializující se v Prachatickém muzeu na moderní dobu a zejména 20. století.

V letech 2018 a 2019 o vesnicích a odsunech připravil Jindřich Vágner několik přednášek, o které byl takový zájem, že se v muzeu ujala idea vzniku nové expozice. Práce na ní začaly už v roce 2021, ale otevřena byla až letos, protože její vznik komplikovaly covidové restrikce.

Expozice dostala název Proměny prachatického okresu ve 20. století a mapuje období od roku 1918 do stříhání drátů Železné opony v roce 1990. Její hlavní část se týká obou odsunů – nejprve před válkou Čechů a po válce Němců a zaniklých vesnic. Jindřich Vágner tyto události označil za nejrevolučnější změnu v našem okrese v podstatě od dob neolitické zemědělské revoluce. „Vesnice, které existovaly třeba šest set let a které zakládali zlatokorunští mniši, upadly šedesát sedmdesát let po jejich zániku prakticky v zapomnění,“ řekl Jindřich Vágner na otevření výstavy.

Že je téma nové expozice velmi populární, neukázaly přitom jen přednášky před pěti lety, ale také velká účast na vernisáži. Muzeum tak může právem čekat, že expozice bude jeho novým a velkým lákadlem. A to navzdory tomu, že jde o téma velmi rozsáhlé a komplikované.

„Téma česko-německých vztahů pouze na území dnešního území okresu Prachatice by si vyžádalo dvě celé budovy, jaké má Prachatické muzeum. My jsme byli odkázáni na jednu místnost, takže je to velmi zhuštěné,“ řekl Pavel Fencl a poděkoval Jihočeské vědecké knihovně, jejíž práci autoři hojně využili.

Návštěvník nové expozice v ní najde především řadu informačních panelů s fotografiemi, ale také řadu velmi zajímavých exponátů a prvků. Expozice reflektuje okolnosti vzniku 1. republiky, také třeba vývoj školství, národnostní složení okresu a samozřejmě vyostření vztahů ve 30. letech.

Nechybí tu také exponáty z běžného života – třeba věci na výrobu šindelů či výrobky lenorských sklářů a také hodně tištěného materiálu, k němuž patří třeba i školní atlas z roku 1943. Autoři pak nezapomněli ani na ostrahu hranice po roce 1948.

Nemalou část expozice tvoří šumavská chaloupka. V ní najdou návštěvníci dobovou světnici s obrazovkou promítající snímky z odsunů a také interaktivní mapu ukazující zaniklé vesnice našeho okresu či interaktivní obrazovku s řadou otázek a informací.

Mementem jsou v expozici opuštěná boží muka se zapomenutým kufrem. Emotivní scéna má připomenout všechny odchody, které Šumavu ve 20. století změnily vlastně k nepoznání, a které tu rezonují v tom, že Prachaticku jako by stále něco chybělo a zůstalo po tom jen ticho a příroda. Ostatně bez česko-německého nepřátelství by dnes prachatický okres měl zhruba dvakrát tolik obyvatel, než kolik má…

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky