ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Tatarák z kapra či filet z amura? Ve Staré radnici

PRACHATICE/ZPRÁVA – Dali byste si amura na bylinkách? Nebo candáta na barevném pepři? A co ještě se chystá na prachatickém svátku vytříbených chutí a vín?

      

  

 

 # Úterý 23/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Tradiční gastronomické přehlídky, které v Prachaticích připravuje už dvacet let místní sommeliér Michal Kočan, se letos chystají už na červen. Konkrétně na druhý červnový víkend 9. a 10. června vždy od sedmnácti do třiadvaceti hodin ve Staré radnici a na Velkém náměstí. I letos budou zaměřeny na sýry, ryby a víno.

A opět na nich bude připravovat vytříbené pokrmy šéfkuchař Karel Plucar. „Rozhodně bych doporučil ochutnat tomatovou rybí polévku. Je to svěží rybí polévka ze silného vývaru, připravená z loupaných rajčat, cibule, petržele, mrkve a kousků bílé ryby, dochucená bílým pepřem a solí. K polévce se výborně hodí sýrový toast, kterým také polévku doplníme,“ řekl k tomu, co letos v arkádách Staré radnice pro návštěvníky přehlídek připraví.

Menu pro návštěvníky přehlídek:
*Amur marinovaný v bylinkách v citronové panko strouhance, petrželové brambory s lehkým koprovým dipem.
*Candát na barevném pepři se snítkou rozmarýnu, podávaný na salátu z černé čočky a restované zeleniny.
*Filet ze pstruha na bylinkovém másle podávaný s restovanou karotkou a mačkaným zeleným hráškem.
*Kapr jemně ochucený sušenou cibulkou a česnekem, podávaný s plátkem citronu a čerstvým pečivem.
*Sekané rybí biftečky se sezamem na variaci listových salátů s hořčicovým dresinkem.
*Tatarák z kapra s kapkou citronu, podávaný na křupavém toastu.
*Carpaccio z červené řepy s medovým dresinkem, marinovaným sýrem v bylinkách a rukolou.
*Tomatová rybí polévka se zeleninou, podávaná se sýrovým toastem.
*Sýrový koláč s lístky bazalky.
*Pikantní sýrová pomazánka s mladou cibulkou na čerstvé bagetce.

Na přehlídkách budou prezentována vína zcela výjimečné kvality ze Salónu vín ČR, Národního vinařského centra Valtice – dorazí z něj deset vzorků. Svou účast přislíbilo jedenáct českých mlékáren, které přivezou vzorky sýrů oceněných cenami – zejména označením kvality KLASA. A tradičně také nebude chybět bavorská mlékárna Gold-Steig. Celkem mlékaři nabídnou padesátku vzorků sýrů z kravského, kozího a ovčího mléka a vinaři stovku vín.

„Sám se také těším na jemný tatarák z kapra, který rozhodně nesmí chybět. Tatarák připravím z čerstvého masa, které nejprve zbavím kostí a kůže, poté jemně nasekám a přidám šalotku, čerstvou petržel, sůl, hořčici, tabasco, kapku citronu, kmín, pepř, žloudky z domácích vajec, worcester, kečup a papriku. Celé promíchám a podávat budu na křupavém toastu s olivovým olejem a listem polníčku,“ pokračoval Karel Plucar.

Ryby pro přípravu pokrmů dodají rybáři výhradně z jihu Čech. Poskytnou především kapra, amura, pstruha nebo candáta. „Doporučuji také ochutnat filet z amura. Amura si předem naložím do čerstvých bylinek a až poté obalím v panko strouhance. Panko strouhanka pochází z Japonska a na obalování ryb se výborně hodí. Nesákne tolik tuku a rybě dodá zlatavý a křupavý kabátek. Amura budu podávat s bramborem vařeným na páře s nasekanou petrželkou a koprovým dipem,“ řekl šéfkuchař závěrem.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky