ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Dopady inflace trh práce Prachaticka dál zvládá

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Na konci roku bylo na Prachaticku bez práce jen o padesát lidí více, než ve stejné době v letech covidových restrikcí. Dopady inflace jsou tu tak minimální.

      

  

 

 # Čtvrtek 19/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Zatímco některým domácnostem dělají dopady inflace a především dražší energie problémy, trh práce na Prachaticku se s těmito problémy vyrovnal celkem bez větších potíží. Ceny plynu a pohonných hmot jsou přitom už na úrovních před surovinovým a ekonomickým rozvodem EU s Ruskem. Navíc firmy uklidnilo zastropování cen energií a nejhorší ekonomické dopady války na Ukrajině už by tak mohly být za námi.

Na konci roku 2022 přitom bylo na Prachaticku bez práce – respektive v evidenci Úřadu práce – jen 1104 lidí. To je o zhruba o pět až šest desítek více, než před rokem a před dvěma. Jediným větším dopadem inflace na trh práce Prachaticka se tak zdá být snížení počtu volných míst.

Ten se i v covidových letech pohyboval v průměru pod dvěma tisíci a loni klesl lehce pod sedmnáct set. Ale to už v době nástupu inflace na jaře a v létě a nyní je stabilní. Na konci posledních třech měsíců bylo v nabídce Úřadu práce 1688, 1680 a 1666 volných míst z Prachaticka.

Nedostatek lidí na práci, kterému ekonomové říkají přehřátí trhu práce, u nás v regionu tak dál trvá a pomáhat tu dál musí zahraniční agenturní pracovníci. Za tím stojí kromě situace v ekonomice mimo jiné i nízká porodnost v polistopadových letech, i to, že velké procento lidí z Prachaticka pracuje v Bavorsku a Rakousku.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky