ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Čeká Prachatice těžký střet o investici desetiletí?

PRACHATICE/ZPRÁVA – Koalici se podařilo nepovedenou tiskovou zprávou vyvolat obavy, zda chce postavit novou knihovnu. A nyní kvůli tomu čelí tlaku opozice.

      

  

 

 # Úterý 14/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatice stojí před investicí desetiletí. Město dostalo dotaci ve výši 68 milionů korun na novou knihovnu – moderní multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum na místě bývalé hasičárny vedle gymnázia. Jde o investici připravovanou na tomto místě už před deseti lety. Snahy najít pro knihovnu nové lepší místo se táhnou už dvacet let. Jenže se rozhořela debata o tom, jak je investice připravena, zda ji realizovat a v pondělí 20. března se kvůli tomu mimořádně sejde zastupitelstvo.

Prachatická knihovna sídlí v mimořádně nevhodných prostorech pro svou činnost. Historicky vysoce cenný Husův dům je plný bariér, těžko se vytápí, trápí ho jako většinu starých památek vlhkost. Navíc jsou prostory v něm pro knihovnu i nedostatečně velké. A proto vedení města v posledních dvaceti letech hledala, kam knihovnu přestěhovat.

Před zhruba deseti lety vznikla idea, že by bývalá hasičská zbrojnice u gymnázia, která se uvolnila po přestěhování hasičů do bývalých kasáren, mohla být přestavěna na multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum. Jeho podobu navrhl architekt a současný místostarosta Jakub Nepustil se synem.

Příprava projektu se však zasekla na stanovisku památkářů. „Akce byla zastavena, vypršela lhůta pro stavební povolení, které následně propadlo,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ bývalý místostarosta Miroslav Lorenc. Diskutovalo se proto o dalších lokalitách a budovách, kam knihovnu přestěhovat – třeba o Národním domě.

K oživení projektu došlo před necelými čtyřmi lety, kdy se začala i rýsovat možnost dotace. „V roce 2019 jsem radě města navrhl, že se pokusíme obnovit stavební povolení,“ řekl Miroslav Lorenc. Začal proto vznikat nový projekt pro stavební povolení a žádost o dotaci. Povolení nabylo právní moci loni na Štědrý den a město také získalo dotaci.

Jenže pak vznikla tisková zpráva současného vedení města. Ta se snažila přesvědčit a informovat o tom, že náklady projektu byly bývalým vedením města hrubě podhodnoceny. Původní odhad nákladů na stavbu byl zhruba 90 milionů korun, zatímco revizní posudek zadaný novou koalicí odhadl náklady na 138 milionů. A k tomu na zhruba 16 milionů náklady na vybavení.

Záměrem tiskové zprávy byla evidentně i snaha upozornit na to, že bývalé vedení města projekt nepřipravilo dobře. Jenže zpráva končila větou, která vyvolala pochyby o tom, zda chce nové vedení knihovnu postavit. „Zastupitelstvo jako celek bude muset učinit rozhodnutí, zda v projektu pokračovat, či nikoliv, a to při zohlednění jak potřebnosti nového objektu knihovny a dotace, kterou se na její budování podařilo získat, tak zcela zásadních dopadů na celé čtyřleté volební období,“ psalo se ve zprávě.

Toho se chytili Nezávislí, které vede bývalý starosta Martin Malý, a začali apelovat důrazně na prospěšnost projektu a nutnost dotaci přijmout a knihovnu postavit i při zvýšených nákladech. „Vedení si musí být vědomo toho, že takto vysokou dotaci na stavbu město skutečně nikdy za posledních třiatřicet let nezískalo a že už žádná taková šance pravděpodobně nebude,“ uvedl bývalý radní a nyní opoziční zastupitel Vladimír Lang (Nezávislí) v Radničním listu.

Kromě toho, že tak vysokou dotaci už město na knihovnu nikdy nemusí dostat, argumentují Nezávislí i tím, že investici městský rozpočet zvládne. „Můj názor a názor klubu Nezávislých je, že i kdyby výstavba nové knihovny měla stát třeba až 150 milionů korun, tak je to stále skvělé. Ve městě jsme už v minulosti investovali více peněz z vlastního bez dotací, než je tato částka,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Martin Malý a dodal: „Myslím tím například 140 milionů korun na rekonstrukci bazénu a také jsme to zvládli. Jen pro srovnání - za čtyři roky našeho posledního volebního období 2018 až 2022 jsme proinvestovali více než 400 milionů korun.“ Podle něj je navíc možné pokusit se získat další dotace a sám už jednu prý předjednal na MAS Šumavsko.

Výstavbu knihovny přitom podporuje i dvoučlenný klub ANO. „Multifunkční knihovnické centrum bude v případě jeho realizace dalším kulturním stánkem, ve kterém se počítá se sálem, čítárnou, kavárnou, kde se budou scházet zájemci o kvalitní celoživotní vzdělávání. Dalším kladem celého projektu je, že se konečně vyřeší neutěšený prostor staré hasičárny,“ řekl za ANO Miroslav Lorenc.

Opozice přitom nezůstala jen u vyjádření podporujících přestavbu hasičské zbrojnice na multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum, ale navrhla k tomu svolat i jednání zastupitelstva. To začne v pondělí 20. března v Národním domě v patnáct hodin.

Krátce po předložení opozičního návrhu na svolání zastupitelstva mluvil o přípravě výstavby nové knihovny v diskusi i starosta Jan Bauer. „Nic zásadního se nestalo, pouze jsme zreálnili náklady,“ řekl mimo jiné. A třikrát zopakoval, že v projektu se bude pokračovat.

Varianta, že by koalice najednou ustupovala tlaku, se přitom nezdá úplně pravděpodobná vzhledem k tomu, že autor architektonické podoby nové knihovny je součástí koalice. Těžko by tak úvahu o přehodnocení projektu mohla myslet vážně.

Nejpravděpodobnější se tak jeví varianta, že za vším stojí hodně zpackaná tisková zpráva, která měla být šťouchancem do bývalého vedení města, které obrovskou dotaci získalo. Zpráva však nakonec vyvolala zbytečné obavy, které Jan Bauer vyvracel. Jaký je postoj nové koalice ke knihovně tak snad zcela vyjasní pondělní jednání zastupitelstva.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky