ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Paraglidista se po startu zřítil z patnácti metrů

PRACHATICKO/ZPRÁVA – U Volovic nedaleko Prachatic se v úterý odpoledne zřítil krátce po startu paraglidista. Na pomoc mu musel letět vrtulník záchranné služby.

      

  

 

 # Středa 22/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO POSKYTLA POLICIE ČR A HZS JIHOČESKÉHO KRAJE

K nehodě došlo v úterý 21. března před šestnáctou hodinou v blízkosti rozběhové dráhy pro paraglidisty u Křeplického vrchu u Volovic. „Paraglidista krátce po rozběhu spadl z několikametrové výšky na stromový a skalnatý porost pod dráhou, přičemž utrpěl zranění, se kterými byl při vědomí letecky transportován do nemocnice. Bezmotorové křídlo značky UP Summit XC4 prachatičtí policisté zajistili,“ popsala nehodu prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Záchranná služba na místo poslala dvě pozemní posádky a také vrtulník Kryštof 13 se speciálním vybavením určeným k záchraně osob v podvěsu, protože podle prvotních informací se muž zřítil do nepřístupného terénu. Nakonec ale s transportem zraněného muže pomohli prachatičtí profesionální hasiči. Ti uvedli, že muž spadl z výšky zhruba patnáct metrů.

„Muž utrpěl vícečetné poranění hrudníku, končetin a hlavy lehkého až středně těžkého charakteru. Po celou dobu byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Po poskytnutí akutní přednemocniční péče jej vrtulník LZS ve stabilním stavu transportoval do českobudějovické nemocnice,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová.

Příčiny pádu vyšetřují prachatičtí policisté, kteří o události informovali i Úřad pro vyšetřování leteckých nehod.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky