ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Snaha o participativní rozpočet nikam nevede

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nápad Živých Prachatic na participativní rozpočet se ne a ne uchytit. Naopak jeho výsledky jsou ve čtvrtém ročníku opět tristní.

      

  

 

 # Středa 17/5 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Prachatický participativní rozpočet letos ještě neskončil, ale už teď je jasné, že veřejnost opět nezaujal. „V řádném termínu dorazily v rámci participativního rozpočtu dva projekty. Jeden z žadatelů bohužel i přes výzvu nedodal povinné přílohy. Na nejbližším jednání rady bude předložen ke schválení pouze jeden projekt, který splnil veškeré formální náležitosti,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ koordinátorka rozpočtu Eva Suchá. Závěrečné vybírání mezi projekty formou hlasování veřejnosti je tak letos zbytečné.

Statistiky participativního rozpočtu v Prachaticích přitom ukazují jak malý zájem veřejnosti, tak i neznalost jeho podmínek – nejčastější chybou navrhovatelů jsou projekty, které se netýkají majetku města. Celkem veřejnost zatím podala devět návrhů – v průměru cca dva ročně - a z toho dvě třetiny neprošly kontrolou formálních náležitostí.

V prvním ročníku přišel jeden návrh a podmínky nesplnil. V druhém ročníku to vypadalo nadějně – přišlo pět návrhů a jen dva byly vyřazeny kvůli nesplnění podmínek. Jenže vyhrál návrh tehdy opozičního zastupitele z Živých Prachatic Jakuba Nepustila a veřejnost zůstala zkrátka. Loni přišly dva návrhy a ani jeden nesplnil podmínky a letos dostalo město dva návrhy a jeden vyřadilo. Veřejnosti se tak ještě nepodařilo v rozpočtu prosadit nic.

V porovnání s Vimperkem, kde jen do prvního ročníku přišlo devět velmi kvalitních návrhů, jsou výsledky v Prachaticích tristní. Rozpočet přitom vyžaduje nějaké administrativní úsilí a tedy čas lidí z města a především blokuje 200 000 korun, které by mohly být rovnou použity jinde.

Participativní rozpočet prosadila v Prachaticích zastupitelka Barbora Koritenská z Živých Prachatic. Ta v minulém volebním období kritizovala bývalou koalici vedenou Martinem Malým za to, že rozpočet propagovat. „Za mě je to určitě neschopnost města udělat participativnímu rozpočtu kvalitní propagaci,“ uvedla v dubnu 2021 pro prachatickoNEWS.CZ. „Spousta lidí vůbec nevěděla, že tu nějaká možnost byla. Říkali jsme, že je nutné udělat pro PR vlastní web, vytisknout letáčky do schránek… Je vidět, že město má s komunikací s občany problémy,“ dodala tehdy.

Nyní se však ukázalo, že participativní rozpočet neumí veřejnosti dobře prodat ani nová koalice, jejímiž členy Živé Prachatice jsou.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky