ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Velký požár ve Lhenicích dohoří až o víkendu

ZPRÁVA – Dvě haly s balíky slámy v bývalé Frutě ve Lhenicích hořely i po čtyřiadvaceti hodinách od chvíle, kdy tu vypukl požár, který napáchal škodu za 18 500 000 korun.

      

  

 

 # Pátek 30/6 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO: HZS Jihočeského kraje a SDH Strunkovice nad Blanicí
 

Jde o jeden z největších požárů slámy v okrese Prachatice za poslední roky. Hasiči tu museli vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a vyzvali obyvatele Lhenic, aby neotevírali okna. Po čtyřiadvaceti hodinách od jeho vypuknutí pak odhadli škodu na 18,5 milionu korun s tím, že požár kontrolovaně dohoří až o víkendu.

Hlášení o požáru přijal operační důstojník HZS Jihočeského kraje 29. června minutu před desátou hodinou dopoledne a na místo vyslal postupně profesionální hasiče z Prachatic, Křemže, Suchého Vrbného a Českých Budějovic a také dobrovolné jednotky sedmi obcí - Lhenice, Netolice, Brloh, Strunkovice nad Blanicí, Chvalšiny, Křemže - Chmelná a Ktiš.

„Na požářišti točíme šestnáct cisteren a hasíme ze dvou automobilových plošin. Požár zasáhnul dvě haly bezprostředně na sebe navazující. Uvnitř je uskladněno přibližně 150 balíků slámy. Uvnitř není žádná osoba, není ani nikdo ohrožen. Sklady hoří v plném rozsahu, u jedné z hal se propadla střecha,“ informovala novináře mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů zhruba dvě a půl hodiny po vypuknutí požárního poplachu.

Hasičům se nakonec podařilo zachránit alespoň zemědělskou techniku, která byla v halách. Část balíků následně vyskladnili a zbytek nechávali přes noc kontrolovaně vyhořet. V pátek 30. června ráno bylo na požářišti stále ještě pět jednotek hasičů – tři dobrovolné a dvě profesionální.

„Sklady už se nechávají pouze kontrolovaně vyhořet. Nebudeme proto povolávat ani speciální těžkou techniku pro vyskladnění. Jednotky budou na požářišti ještě celý víkend a budeme postupně snižovat jejich počet. Příčina požáru je v šetření. Vyšetřovatelé budou požářiště ohledávat ještě jednou v pondělí 3. července,“ uvedla mluvčí hasičů v pátek 30. června ráno.

Záběry z denního zásahu u požáru zveřejnil HZS Jihočeského kraje, vybrané noční záběry jsme převzali pro naše zpravodajství z těch, které zveřejnil facebookový profil SDH Strunkovice nad Blanicí a volně se na této sociální síti šíří.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky