ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Ve venkovském klubu prošli padesátkou zahrad

CHLUMANY/OBRAZEM – Chlumanský Venkovský klub U Vyšaty zahájil v pátek letošní sérii plánovaných akcí. Besedovalo se tu o knize věnované evropským zahradám.

      

  

 

 # Sobota 4/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytl Venkovský klub U Vyšaty – Ivana Vlková

Venkovský klub U Vyšaty v Chlumanech sice už není mezi pořadateli akcí na Prachaticku žádnou novinkou – začal s nimi v roce 2018 – ale do širšího povědomí veřejnosti mu úplně nedovolila se zapsat různá omezení kulturního dění v posledních letech. Letos to však pro něj už vypadá nadějněji a akcí je tu naplánováno hned několik.

První letošní událostí tu byla v pátek 3. února v podvečer beseda s borovanským zahradníkem a publicistou Pavlem Chloubou o jeho nové knize nazvané Setkání v zahradách. Ta vyšla v závěru loňského roku v nakladatelství Tofana a představuje v emotivních reportážích padesátku unikátních evropských zahrad, parků a arboret. Náplní knihy však nejsou jen zahrady, ale ojedinělá je zejména tím, že se vlastně věnuje zahradnickému cestování.

„Autogramiádu doprovodilo povídání o vzniku knihy, projekce fotografií některých zahrad a předčítání z knihy, která představuje zahrady, které pan Pavel Chlouba navštívil. Zaznělo zde mnoho názvů květin, keřů i stromů, dobré rady pro kompozice zahrad i pro praktické pěstování. Velkou část besedy tvořily i odpovědi na otázky hostů,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ bývalá chlumanská starostka Ivana Vlková, která klub U Vyšaty založila a vede s manželem Petrem.

Atmosféra podobných setkání je v chlumanském venkovském klubu vždy příjemná, protože sem míří většinou lidé stejných zájmů, jako mají jeho majitelé. Ti se zajímají o zahrady, zahradní architekturu a design. Ostatně Ivana Vlková v roli chlumanské starostky v této obci založila známou a oblíbenou Ky.By zahradu. V nejbližších měsících tu plánují třeba na 13. května besedu s Janou Vlkovou o kytkách k jídlu nebo se 10. června zapojí do víkendu otevřených zahrad.

Venkovský klub U Vyšaty funguje jako multifunkční prostor s galerií v domě, kde se v roce 1881 narodil český cestovatel, autor publikací o Jižní Americe a dobrodruh František Čech Vyšata. Vlkovi píší na svém webu www.uvysaty.cz, že tento dům v roce 2011 koupili a od roku 2015 v něm po rozsáhlé rekonstrukci provozují stylové venkovské ubytovaní.

„Na konci roku 2018 jsme ze shromážděných materiálů o F. Č. Vyšatovi zřídili v sousední stodole malou galerii tohoto cestovatele. Ta je součástí multifunkčního prostoru - Venkovského klubu U Vyšaty, který slouží také jako snídaňový prostor pro naše hosty,“ dodala Ivana Vlková.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky