ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Spoluautor komiksu Alois Nebel vystavuje v GDB

ZPRÁVA – Prachatická Galerie Dolní brána hostí v létě výstavu muže, který dělá z komiksu mimořádnou výtvarnou záležitost a povyšuje ho do neobvyklých uměleckých výšin.

      

  

 

 # Sobota 8/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Jmenuje se Jaromír Švejdík a znám je také jako JAROMÍR 99. Narodil se v roce 1963 v Jeseníku, který býval nejmenším okresním městem v České republice a nyní vystavuje ve městě, které je aktuálně nejmenším okresním městem Česka. Je především hudebníkem a výtvarníkem.

Výstava, kterou Jaromír Švejdík připravil pro prachatickou Dolní bránu, nabízí jemné až něžné pohledy na svět, citlivě znázorněné emoce a vždy silný lidský výraz v portrétech. Navštívit je možné ji do 13. září.

Jako výtvarník si Jaromír Švejdík vybírá často složitější a vážnější témata, než klasický dobrodružný komiks. A tak možná není znám v celé šíři české společnosti. Vyrovnává to však i tím, že ztvárnil také životní osudy známých postav moderních českých dějin jako je Emil Zátopek a Věra Čáslavská.

„V roce 2007 získal cenu Muriel za svůj povedený autorský komiks Bomber. Spolu s Jaroslavem Rudišem vytvořili komiksovou trilogii Alois Nebel a s Janem Novákem komiks Emil Zátopek, který zachycuje Zátopkovy největší úspěchy i seznámení s jeho celoživotní láskou Danou. A také vytvořili Zatím dobrý - příběh bratrů Mašínů v osobitém noirovém stylu,“ uvedla Věra Houšková, ředitelka Kulturních a informačních služeb Prachatic, které Galerii Dolní brána (GDB) provozují.

Jaromír Švejdík přitom komiksem Alois Nebel založil specifickou českou komiksovou školu stojící na práci s černými a bílými plochami a hrubé výtvarné stylizaci. Jako výtvarník se přitom podílel také na adaptaci tohoto slavného komiksu pro filmová plátna. Výsledný film byl nominován na Oskara a do komiksu se mu s americkým scénáristou Davidem Zane Mairowitzem podařilo převést také legendární Kafkův Zámek.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky