ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Střechu nemocnice má pokrýt solární elektrárna

PRACHATICE/ZPRÁVA - Nemocnice Prachatice chce přejít na ekologičtější a úspornější variantu dodávání elektrické energie a to za pomoci solárních panelů.

      

  

 

 # Pondělí 27/2 2023 – TEXT: Sarah Bende

V rámci snahy o úspory elektrické energie se prachatická nemocnice rozhodla využít solárních panelů. Projekt sluneční elektrárny na střechách jejích budov je v začátcích – nyní se pracuje na projektové dokumentaci, pak by měla přijít na řadu žádost o dotaci a následně výběrové řízení na dodavatele. Ředitel nemocnice Michal Čarvaš se domnívá, že příští rok na jaře by mohla být elektrárna už v provozu, když půjde vše podle plánu.

Solární panely na většině plochých nemocničních střech by pro nemocnici znamenaly velmi vysoké úspory. Plný výkon elektrárny by mohl být zhruba 0,5 MWh, což by pokrylo celou spotřebu elektrické energie nemocnice. Odhad nákladů na vybudování elektrárny se pohybuje kolem devatenácti milionů korun. „Cílem je, abychom si většinu elektřiny vyrobili přes den sami,“ řekl ředitel nemocnice Michal Čarvaš pro prachatickoNEWS.CZ.

Elektrárna má v zimních měsících menší účinnost a tedy i výkon než v létě. Panely by proto mohly být jako hlavní zdroj elektřiny pro nemocnici využívány od jara do podzimu a přes zimu by nemocnici pomohly kogenerační jednotky v kotelně nemocnice. Po spuštění elektrárny by se nemocnice měla stát ze tří čtvrtin nezávislou na externích zdrojích elektřiny. Návratnost investice je pak projektanty odhadována při současných cenách elektřiny na dobu tří let.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky