ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Z měst Prachaticka vyhrál Babiš jen ve Volarech

PRACHATICKO/ZPRÁVY – V Prachaticích, ve Vimperku a v Netolicích zvítězil ve druhém kole prezidentské volby Petr Pavel. Jen ve Volarech dokázal získat více hlasů Andrej Babiš.

      

  

 

 # Sobota 28/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Ve všech čtyřech největších sídlech Prachaticka ve druhém kole prezidentské volby stoupla volební účast o jedno a půl až tři procenta. V Prachaticích přišlo k urnám 68,35 % voličů, ve Vimperku 63,10 %, ve Volarech 60,87 % a v Netolicích 67,73 %.

Ukázalo se tak, že volby, které Petr Pavel označil za souboj pozitivních a negativních hodnot, které Andrej Babiš označil za referendum o sobě a tradiční media i někteří sociologové v nich viděli souboj prodemokraticky prezentujícího se Petr Pavla a často populisticky prezentujícího se Andreje Babiše, dokázaly veřejnost mobilizovat jako už dlouho ne.

Prodemokratičtěji se přitom ze čtyř největších měst Prachaticka volilo nejvíce v Prachaticích. Petr Pavel se tu přiblížil až k šedesáti procentům hlasů, když získal 58,74 % hlasů, proti 41,26 % Andreje Babiše. Prachatice přitom předvedly odklon od populismu už v nedávných komunálních volbách a nyní ho znovu velmi výrazně potvrdily.

Ve Vimperku výsledek druhého kola volby prezidenta ČR přinesl také obrat. I tady v prvním kole zvítězil Andrej Babiš, ale ve druhém získal jen 45,41 %. Takže ani tady bývalý premiér nedokázal přesvědčit voliče, že Petr Pavel chce válku a je vládním kandidátem.

Těsnější výsledek přineslo druhé kolo v Netolicích. Andrej Babiš tu v prvním kole získal přes jednačtyřicet procent hlasů, zatímco Petr Pavel jen něco přes šestadvacet procent. Ani tady ale nakonec populismus nevyhrál, když si tu Petr Pavel připsal 51,44 % hlasů a Andrej Babiš 48,55 %. Tomu jistě pomohla vysoká volební účast – téměř o osmnáct procent vyšší než v komunálních volbách.

Volary pak potvrdily dva týdny starý výsledek prvního kola. Andrej Babiš tu tehdy vyhrál s výsledkem 47,63 % hlasů. A nyní dostal 54,99 % proti 45 % Petra Pavla. Podobně přitom volily i oblasti, které mají velké socioekonomické problémy, jako třeba Ostravsko nebo Ústecko a Karlovarsko.

Paradoxem přitom je, že populisté oblastem, kterým se ekonomicky tolik nedaří, prakticky nepomáhají a jen je využívají jako zásobárnu rozčílených hlasů. Volarští by tak měli především pochopit, že třeba přivést nové investory, jim nikdo jiný nepomůže a čekání na zázrak/pomoc od populistů nikam nevede.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky