ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Slavnosti Zlaté stezky budou opět více historické

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatické slavnosti mění koncepci. Zatímco v minulých letech jim vládla hlavně jejich festivalová část, nyní dostane opět více místa historie. A spolky.

      

  

 

 # Úterý 24/1 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

V posledních letech začínaly Slavnosti Zlaté stezky působit více a více zejména jako hudební festival. Respektive nejvíce prostoru na Velkém náměstí dostávaly pozvané kapely, jejichž více či méně známá jména zajišťovala slavnostem návštěvnost.

Na úkor toho však z Velkého náměstí zmizela třeba vystoupení šermířů, historické trhy či tance – to vše se postupně přemístilo na Parkán k ležení soumarů. Ubylo i průvodů. Nová koncepce se však nyní vrací spíše k tomu, jak vypadaly slavnosti v minulosti.

„K programu mohu obecně říct, že bychom se rádi trochu vrátili k myšlence historických slavností. Upravíme rozmístění jednotlivých linií, historický program a trhy se přesunou na Velké náměstí, Parkán využijí místní kapely,“ řekl prachatický starosta Jan Bauer poté, co rada města schválila koncepci letošního ročníku slavností.

Program i letos připravuje zejména tým z odboru kultury, Kulturních a informačních služeb a letos se k organizátorům přidali i někteří radní. Definitivní podoba programu bude známá až před slavnostmi a zatím nebyla zveřejněna ani jména hlavních pozvaných umělců.

Do Štěpánčina parku se přitom mají po jeho rekonstrukci letos vrátit dechové kapely a posezení u piva a jídla. „Zásadně větší prostor nabídneme místním spolkům a chceme oživit tradici vystupujících z našich partnerských měst - předběžně máme přislíbenou jejich hojnou účast,“ řekl starosta.

I opětovné větší zapojení spolků a partnerských měst je návratem k dřívější podobě slavností. Radní také potvrdili, že vstupné na letošní 31. ročník Slavností Zlaté stezky se zvyšovat nebude. „Jsme přesvědčeni, že přesto dokážeme veškeré náklady pokrýt a znovu nabídneme našim občanům krásné slavnosti,“dodal Jan Bauer závěrem.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky