ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Slavnostem výrazně ubylo platících návštěvníků

ZPRÁVA – Na letošní ročník Slavností Zlaté stezky přišlo v Prachaticích 5203 platících návštěvníků. Oproti číslům před několika lety jde o poměrně velký pokles.

      

  

 

 # Úterý 4/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Počty platících návštěvníků slavností nezveřejňuje odbor kultury, coby jejich hlavní pořadatel, často. Naposledy to udělal před pěti lety a znovu letos. V roce 2018 přitom přišlo na slavnosti 6640 platících návštěvníků, zatímco letos 5203. Jde o pokles o více než pětinu – přesněji o 21,64 procenta.

Navíc se liší i trendy. Před pěti lety návštěvnost Slavností Zlaté stezky meziročně stoupla o osm až devět procent, zatímco na posledních dvou ročnících se zdálo, že návštěvníků ubývá. Určit příčiny je přitom poměrně obtížné, i když svou roli mohlo sehrát i to, že slavnosti letos působily menším a střídmějším dojmem.

Stále však také platí, že návštěvnost kulturních a společenských akcí podobného typu je po covidových restrikcích nižší, než bývala. Jednak si veřejnost navykla ještě více na život ve virtuální realitě sociálních sítí a své jistě udělala i největší inflace v historii samostatné České republiky.

Návštěvnost přitom poklesla například i Slavnostem pětilisté růže v sousedním Českém Krumlově. Loni na ně přišlo o dva tisíce lidí méně, než organizátoři čekali, a proto tu letos přistoupili k výraznému snížení vstupného. Při koupi lístku pro dospělého na místě šla cena dolů o 33 %. Informoval o tom mimo jiné i jihočeský iDNES.cz.

Navíc se ukazuje, že prachatické slavnosti mají hrubým odhadem o milion korun podfinancovaný rozpočet. Loni stály Slavnosti pětilisté růže 5,5 milionu a letos zhruba 4,5 milionu korun, zatímco letošní rozpočet Slavností Zlaté stezky byl přibližně 2,8 milionu korun.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky