ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Netolice vystaví svůj obnovený divadelní skvost

NETOLICE/ZPRÁVA – Zhruba sto šedesát let stará opona netolického divadla s Třemi Gráciemi prošla restaurováním a veřejnost dostane možnost ji vidět zblízka.

      

  

 

 # Úterý 24/1 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl, FOTO: www.muzeumnetolice.cz

Opona patří k velkým vzácnostem bohaté netolické divadelní tradice. Doklady o divadelních aktivitách tu sahají až do 18. století a od roku 1883 tu funguje nejstarší ochotnický spolek našeho regionu Tyl. Ten patří k nejstarším i v Jihočeském kraji a v Čechách, a to samé platí i o historické oponě zdejšího divadla, která pochází zřejmě z roku 1862.

Netolické muzeum tuto divadelní památku nechalo v minulých dvou letech restaurovat. Náklady na její obnovu se vyšplhaly na zhruba 285 000 korun a muzeu JUDr. Otakara Kudrny s nimi pomohl i Jihočeský kraj, když mu poskytl dotaci ve výši 150 000 korun.

Opona visí od loňského roku ve velké zasedací místnosti netolické radnice, kde jedná i místní zastupitelstvo. A nyní muzeum připravilo jakýsi den otevřených dveří u ní. V pátek 10. února se na oponu bude moct v čase od 14:00 do 17:30 hodin podívat i široká veřejnost.

Podle dochovaných informací oponu namalovali dva netoličtí berní úředníci Kuliš a Hödl. Znázorňuje Diovy dcery Tři Grácie, které byly podle antických legend mimo jiné strážkyněmi kvality všech umění. Traduje se, že modelem stály malířům Kulišovy dcery. Opona sloužila v netolickém divadle do jeho přestavby v roce 1922. Pak ji nahradila opona s pohledem na město.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky