ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nový ovocný sad nabídne vyhlídku na Prachatice

PRACHATICE/ZPRÁVA – Na návrh zastupitele Miroslava Lorence vznikne v Prachaticích na Šibeničním vrchu ovocný sad z jabloní, třešní, švestek a keřů rybízu.

      

  

 

 # Sobota 3/6 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Miroslav Lorenc vytáhl zhruba dva roky starý projekt, který připravovala minulá koalice, a podařilo se mu s ním uspět v rámci takzvaného participativního rozpočtu, ve kterém může veřejnost navrhovat vlastní projekty, jejichž náklady nepřesahují dvě stě tisíc korun.

„Již v roce 2021 jsme zahájili přípravu úpravy plochy pod vodojemem na Šibeničním vrchu na městský sad. Zanedbaný prostor nabízí díky své poloze malebný výhled na město. Místo doposud bylo nepřístupné vzhledem k hustému porostu ostružiní, které bylo nutné odstranit a poté srovnat povrch, aby se mohl osít travinou,“ vysvětlit pro prachatickoNEWS.CZ Miroslav Lorenc.

Sad vznikne na pozemku mezi domy v Budovatelské ulici a dolním objektem vodojemu na Šibeničním vrchu. Po pravé straně komunikace vedoucí na vrchol kopce je tu menší zanedbaný prostor. Po úpravách, které tu zahájilo minulé vedení města, by přitom měly podle Miroslava Lorence práce pokračovat osetím trávou, výsadbou stromů a keřů a instalací mobiliáře.

Projekt, který bývalý místostarosta navrhl, tu počítá s výsadbou šesti jabloní, dvou třešní, čtyř švestek a k tomu několika desítek keřů červeného a černého rybízu. Také se tu mají objevit lavičky a koše. Celkově jeho projekt počítá s náklady zhruba 116 tisíc korun.

V participativním rozpočtu to má chodit tak, že o navržených projektech veřejnost hlasuje a vybírá z nich ten, který chce realizovat. Letos k tomu ale opět nedojde, protože přišly jen dva návrhy a ten druhý nesplnil formální náležitosti. Projekt ovocného sadu tak zvítězil automaticky a čeká ho ještě letos realizace.

„Vzhledem k jednoduchému charakteru navrhované žádosti nebudeme svolávat veřejné projednání. Realizace projektu je plánována v podzimních měsících, a to kvůli správnému načasování výsadby ovocných stromů,“ upřesnil další postup vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky