ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Na Libíně bude restaurace, ubytování se odkládá

LIBÍN/ZPRÁVA – Prachatičtí radní oznámili, že mění záměry s chatou na Libíně. Nově bude přestavěna jen na restauraci a otázka ubytování tu bude řešena jindy.

      

  

 

 # Pondělí 27/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Prachatické zastupitelstvo rozhodlo chatu koupit za 8,6 milionu korun na podzim roku 2019. Od následujícího roku se řeší její rekonstrukce a hledá se voda pro provoz restaurace a chaty. Jen do průzkumných vrtů hledajících zdroje pitné vody a projektové dokumentace investovalo město částky počítající se v součtu už na miliony korun.

Tehdejší opozici se koupi podařilo prosadit díky hlasům místostarostů Lorence a Klimeše. Tehdejší starosta Martin Malý upozorňoval, že rekonstrukce chaty bude extrémně finančně náročná a nevyplatí se. Zastupitel Robert Zeman, coby iniciátor koupě, navrhoval chatu otevřít minimálně jako restauraci co nejdříve s tím, že to její stav dovoluje, a pak postupně řešit projekt.

Zvítězilo však řešení prosazené zejména tehdejším místostarostou Janem Klimešem a současným místostarostou Jakubem Nepustilem, které vycházelo z přesvědčení, že chata provozuschopná nebyla. Zůstala proto zavřená a začala se připravovat dokumentace k rekonstrukci. Problémem se však ukázaly zdroje pitné vody, které neodpovídaly normám pro chatu s restaurací.

A nyní radní oznámili, že rekonstrukce chaty, tak aby v ní byla restaurace a současně ubytování pro hosty, by byla tak finančně náročná, že mění cíl rekonstrukce hlavní budovy na Libíně. „Hlavní budova bude sloužit jako restaurace s venkovní terasou a v patře bude k dispozici ubytování určené spíše pro obslužný personál. Prostorové uspořádání bude řešeno s ohledem na všechny logistické potřeby restauračního zařízení,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

"Odhad původní verze ve dvou etapách se ve starých cenách pohyboval okolo 24 milionů korun. Nový odhad nákladů upravené první etapy se projekčně připravuje," uvedl starosta Jan Bauer. Město ale také uvedlo, že důvodem ke změně projektu je i nedostatek zdrojů pitné vody na Libíně a obavy z ekonomiky provozování chaty.

„Dokončení projektové dokumentace a s tím souvisejících povolení plánujeme na počátek roku 2024. Následně vyhlásíme veřejnou zakázku na zhotovitele a proběhne samotná realizace. Restaurace na vrcholu Libína by mohla začít fungovat v létě 2025,“ uvedl starosta Jan Bauer.

To by znamenalo, že chata začne fungovat až téměř šest let po její koupi. Nyní už je přitom mimo provoz zhruba čtrnáct let. Vedlejší budovu, takzvanou dependanci, pak radnice zakonzervuje a připraví projekčně pro ubytování. Kdy by pak mělo dojít k její rekonstrukci a tím doplnění možnosti ubytování, je ve hvězdách. Ostatní menší budovy tu nechá město strhnout.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky