ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vltavan potvrdil mimořádně vysokou laťku Štítu

PRACHATICE/OBRAZEM – Porota to má letos na divadelním Štítu neobvykle těžké. Představení mají vysokou úroveň a nabízí řadu zajímavých divadelních momentů.

      

  

 

 # Pátek 17/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V prachatickém městském divadle pokračoval včera večer 16. března osmačtyřicátý ročník přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic. Po Divadelním spolku bez NO, který přivezl vlastní povedenou hru a skvělém TYJÁTRU z Horažďovic s hrou oceněnou Pulitzerovou cenou, přijel spolek Vltavan z Týna nad Vltavou.

Vltavotýnští přivezli vynikající vícevrstvou hru od známého českého dramatika Jiřího Hubače nazvanou Generálka císaře Napoleona v úpravě a nastudování režiséra Daniela Hnáta. Publikum si opět přišlo na své a výborně se bavilo. A spokojena byla opět i porota tvořená divadelnicí Ivanou Bečvářovou, spisovatelem Davidem Žákem a fyzickým básníkem Petrem Vášou.

Jako vždy však předcházel představení úvod od moderátorů – tedy včera jen od jednoho – Ladislava Mráze z divadelního spolku Heros. I když jeho kolega Petr Kolín včera nemohl Štít uvádět, neopomenul Ladislav Mráz jejich tradiční malý divadelní rychlokvíz. Tentokrát v něm byla cenou třeba i stuha vodníka Čochtana v podání herce Josefa Dvořáka.

Následné hodinu a půl trvající představení Vltavanu pak naplno předvedlo, jaká v tomto souboru dřímá divadelní zkušenost a zručnost. Předloha, kterou si Vltavotýnští vybrali, je přitom zrádná svou vícevrstevností. Hru je možné hrát jako klasické drama o proměně dvou hlavních hrdinů s prvky komedie nebo naopak jako komedii s vážnějšími momenty a prvky melancholie. V úvahu by přicházela třeba i hořká komedie.

Divadelníci z Týna nad Vltavou vsadili více na komediální linku příběhu a tak diváci mohli s velkým pobavením sledovat lehkou letní komedii, kde to jiskří hlavně mezi hlavními postavami, aby je děj svedl k sobě a nakonec rozdělil, protože Napoleonovi není dovoleno žít život obyčejného smrtelníka ani v internaci na Svaté Heleně.

Divadelníci z Vltavanu tak nabídli publiku nemalou dávku humoru, aby ho nakonec nechali odejít zasažené nenaplněností lásky císaře a jeho kuchařky. Sice tak obě roviny příběhu nepropojili, jak by si to zřejmě představoval Jiří Hubač, ale podařilo se jim velmi zdařile navodit pocit uvěřitelnosti představení a to i s minimálními kulisami a kostýmy.
-
Štít se včera přehoupl do své druhé poloviny a už mu zbývají jen dvě soutěžní představení. O to předposlední se postará v úterý 21. března od 19:00 Strunkovický ochotnický spolek s hrou strunkovitého starosty Karla Matějky Všeci (ne)kradnů. Jde o frašku, která si bere na paškál i některé současné politické praktiky.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky