ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Topoly v kasárnách čeká velký zásah do korun

PRACHATICE/ZPRÁVA – Topolové stromořadí na konci Rožmberské ulice v bývalých kasárnách v Prachaticích čeká takzvaný sesazovací řez. Má omezit riziko vývratů.

      

  

 

 # Pátek 17/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

O zásahu do stromořadí, který bude poměrně masivní, informovala redakci prachatickoNEWS.CZ Kateřina Wagnerová z prachatického spolku Pelyněk. Ten se zaměřuje na sledování péče o zeleň hlavně v Prachaticích. Spolek se na chystaném zásahu podílí tím, že zajistil spolupráci arboristy a také spolupráci hasičů, kteří zásah provedou na konci tohoto měsíce.

„U stromů se bude provádět takzvaný sesazovací řez, který je možné použít jen u některých rodů stromů (vrba a topol) a díky němuž se sníží riziko vývratu či zlomu - k pár vývratům zde v minulosti již došlo, navíc byly báze stromů napadeny nesytkou sršňovou. Výraznou redukcí koruny stromů tak dojde ke zvýšení provozní bezpečnosti stromů a tím se také umožní stromům delší dožití,“ vysvětlila Kateřina Wagnerová.

Sesazovací řez je hluboký řez až na kmen a silné kosterní větve. Provádí se jako alternativa ke kácení u stromů s dobrou výmladností a u stromů, kde hrozí riziko okamžitého vývratu. „Akce bude probíhat dle standardu péče o přírodu a krajinu a pod dohledem certifikovaného arboristy,“ uklidňuje prachatickou veřejnost, která bývá často citlivá na některé zásahy do zeleně, Kateřina Wagnerová.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky