ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Lesníci umožnili opět vidět Boubínské jezírko

ZPRÁVA – Lesy České republiky vybudovaly novou bezpečnou stezku, díky které je možné po více než roce opět dojít k Boubínskému jezírku a nahlédnout do pralesa.

      

  

 

 # Úterý 4/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytly Lesy České republiky

V okolí Boubínského pralesa posilovala v posledních letech ochranářská opatření nechávající volný průběh přírodním procesům. Situace došla tak daleko, že počty uschlých stromů tu šly do stovek a nakonec úřady musely kvůli nebezpečí pádu souší uzavřít stezku kolem jádra pralesa i přístupovou cestu k jezírku.

Dojít po stezce zvané Amortovka až k jezírku nebylo možné více než rok. Lesy České republiky se snažily nejprve situaci řešit tím, že navrhly, že souše kolem Amortovky zlomí, aby nebyly nebezpečné. Správa parku ale odmítla kvůli ochraně přírody a výzkumům i tento zásah.

A tak nakonec Lesy ČR našly jinou cestu k jezírku místy, kde už se souše zlomily a nehrozí tu tak nebezpečí. A za půl milionu korun tu před prázdninami vybudovaly poválkový chodníček i s mostkem. Nová stezka vede krátce po Amortovce a pak z ní odbočí doprava a překoná Kaplický potok, aby nakonec dorazila k jezírku kousek vpravo od Amortovky.

Knížecí cesta vedoucí od jezírka směrem k vrcholu však zůstává, také kvůli hrozícímu pádu souší, dál uzavřená. Turisté se proto musí od jezírka opět vracet stejnou cestou. Boubínské jezírko je nyní přitom jediné místo, ze kterého může veřejnost do pralesa alespoň nahlédnout. Jezírko bylo vybudováno v roce 1833 jako splavovací nádrž pro plavbu dřeva z boubínských lesů na Idinu Pilu a do sklárny v Lenoře.

K povalovému chodníku dovede turisty směrovka. Nová trasa vede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Odtud pokračuje po dosud uzavřené cestě od Amortovky směrem k jezírku, kde se odkloní vpravo do porostu na první povalový chodník. Přes Kaplický potok návštěvníci přejdou po novém mostku a vydají se po nezpevněné cestě, kde se po dalším povalovém chodníku a mírném svahu dostanou na hráz Boubínského jezírka s novými lavičkami a informačními tabulemi.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky