ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  V Prachaticích bude speciální relaxační místnost

PRACHATICE/ZPRÁVA – V domě zvaném Křižovatka u Štěpánčina parku vznikne letos nová relaxační místnost. I veřejnosti nabídne terapii zvanou snoezelen.

      

  

 

 # Čtvrtek 16/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Vznik relaxační místnosti připravuje prachatická nezisková organizace KreBul sídlící na Zlaté stezce 145 vedle městského parku. KreBul tu působí v domě patřícím městu a pro vznik nové relaxační místnosti si pronajme další prostory v prvním patře. Nájem už má schválený a připravuje tu drobné úpravy. Se vznikem místnosti přitom KreBul počítá v první polovině letošního roku.

Relaxační metoda snoezelen pracuje s vyvoláváním smyslových pocitů pomocí světelných a zvukových prvků, vůní a hudby. Teorie vícesmyslového prostředí vznikla v Americe a v 70. letech byla rozpracována v Holandsku. Její název snoezelen pochází proto z holandštiny - vznikl spojením slov snuffelen/zkoumat a doezelen/ relaxovat.

„Místnost bude vybavena nejrůznějšími světelnými prvky, které navozují pocit klidu, relaxace, snížení neklidu i úzkosti. Prostor bude doplněn o hudební kulisu a využití vonných esencí, pro co největší relaxaci toho, kdo v místnosti bude,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

Snoezelenové relaxační místnosti jsou využívány pro zklidnění například i v nemocnicích, hospicích, denních stacionářích, rehabilitacích, školách i lázních. Na českém internetu lze najít jako typický příklad takovou místnost třeba ve Státních lázních Jánské lázně. Tady je tato místnost určena pro děti – viz snímek zveřejněný na webu lázní:

V Prachaticích bude místnost sloužit mimo jiné i veřejnosti, která se k její návštěvě bude moct objednat. „Prostor bude sloužit také například pracovníkům pomáhajících profesí jako prevence předcházení syndromu vyhoření, místo pro načerpání sil a odpočinku,“ dodal Zdeněk Krejsa s tím, že náklady na vybudování místnosti by se měly pohybovat kolem sto dvaceti tisíc korun.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky