ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Křehkost člověka uprostřed tragédie holocaustu

PRACHATICE/ZPRÁVA – Nadaná výtvarnice Jitka Petřeková vystavuje do 24. května v Neumannce svou kolekci jedinečných šperků - objektů. Odhalují zranitelnost.

      

  

 

 # Pondělí 3/4 2023 - TEXT A FOTO: Sarah Bende 

Poslední březnový den začala v prachatickém centru designu Neumannka ojedinělá výstava Jitky Petřekové pod názvem Odkaz holocaustu. Autorka se zabývá také galerijní a muzejní edukací se zaměřením i na vzdělání v oblasti památkové péče, kulturního dědictví, umění a designu.

„Důvodem, proč jsme tu chtěli tuto výstavu, je loňské osmdesáté výročí vyhlazení Lidic. Bohužel v loňském roce jsme měli plán výstav na celý rok plný a z tohoto důvodu je u nás o rok později,“ řekl provozovatel Neumannky Jakub Nepustil na zahájení výstavy.

Kolekce zpracovává tragédii holocaustu a návštěvníci se v ní mohou setkat s mnoha symboly s tím spojenými, jako je například svastika, židovská hvězda, trny, či trnová koruna. V roce 2022 bylo dílo Jitky Petřekové zapsáno do Lidické sbírky výtvarného umění.

Expozice si pohrává s vnímáním a emocemi návštěvníků. Z každého objektu je cítit zranitelnost a pod jiným úhlem každý šperk vypadá vždy trochu jinak. Šperky jsou vyvěšeny v prostoru v úrovni těla - například krku, předloktí nebo uší. Instalace má evokovat zástup lidí odvlečených nacisty do koncentračních táborů.

„Nechci, aby šperky byly vystavovány ve vitrínách. Vše vychází z utrpení a izolace lidí, kteří zažili holocaust a já jim tímto chci dát svobodu,“ vysvětlila zvláštní vyvěšení šperků Jitka Petřeková. Přesto, že autorka není z židovské rodiny, ani nemá židovské předky, toto téma, o kterém řekla, že si ji našlo samo, zpracovala velice emotivně.

"V roce 2022 si Lidická sbírka výtvarného umění připomněla 55. let od založení. V současné době tato, stále ještě málo známá, sbírka čítá téměř šest set děl současného výtvarného umění, jejíž jádro tvoří ucelená sbírka současné německé tvorby a dary význačných českých umělců. Umělkyně Jitka Petřeková patří mezi mladší generaci autorů, kteří se rozhodli svým velkorysým darem vyjádřit úctu obětem tragických lidických událostí roku 1942 a zároveň podpořit život v nových Lidicích," uvedl Jakub Neupustil o sbírce, jejíž součástí se šperky Jitky Petřekové staly.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky