ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Volarská změna kvůli žabomyšímu slovíčkaření?

ZPRÁVA – Volary mění místostarostu. Jde o změnu, která se zvenku jeví jako reakce na složité poměry mezi zastupiteli a odstoupení Václava Mráze tak vyznívá i jako vzkaz opozici.

      

  

 

 # Středa 28/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Volarský místostarosta Václav Mráz opustí svou funkci místostarosty a radního k 30. červnu. Zastupitelem ale dál zůstane. Zastupitelé už jeho rezignaci vzali na vědomí a novým místostarostou zvolili od 1. července Bohuslava Kuba. Oba kandidovali na kandidátce Jihočechů, kterou vedla starostka Martina Pospíšilová.

Navíc zastupitelstvo také zvolilo novou radní. Bohuslav Kub už totiž v radě zasedal a rezignací Václava Mráze se jedna pozice v radě stala neobsazenou. Novou radní byla zvolena Jana Bajčíková - také z kandidátky Jihočechů 2012. Nový místostarosta získal osm hlasů a nová radní devět. Fungování koalice Jihočechů a Nezávislých tak tyto změny evidentně nijak nenarušily.

Místostarosta Václav Mráz přitom své důvody k rezignaci sepsal v textu pro volarský městský zpravodaj. Jeho vyjádření však není úplně konkrétní a především popisuje jeho pohled na situaci ve volarském zastupitelstvu. Píše třeba o tom, že sekretariát radnice je podle něj zatěžován ze zcela zbytečných a v podstatě politických důvodů.

„Co mne znepokojuje, je skutečnost, že Volary jsou dle mého názoru stále město s poměrně velkým potenciálem a perspektivou, a vůbec si proto nezaslouží, aby zde byly vedeny v zastupitelstvu jakékoliv politické střety jakési tzv. opozice a koalice. A to ještě navíc pod zástěrkou zcela zbytečných snah o novou, transparentní a křišťálovou čistotu naší radnice, včetně představ o jejím fungování ve světle nových pořádků,“ uvedl Václav Mráz ve svém vyjádření do volarského zpravodaje.

„Zcela potřebné tedy bylo - z mého pohledu na věc - předat ono pomyslné místostarostenské kormidlo prostě někomu z mladších kolegů, protože mé názory (někdy snad i třeba konzervativní) s ohledem i na můj věk zřejmě již nerezonují s dnešní moderní dobou,“ napsal také a dodal rovněž: „Komu však nefungují brzdy, má velkou pravděpodobnost a šanci způsobit problém, a to jak sobě, tak i ostatním.“

Do vedení Volar se po loňských podzimních volbách vrátila starostka Martina Pospíšilová. Kandidátka, kterou vedla, získala 43,64 %. Volarští tak dali najevo, že odstavení Martiny Pospíšilové z postu starostky po volbách v roce 2018 se jim bez ohledu na důvody nelíbilo. Situace, do které se starostka vrátila, je však hodně komplikovaná.

Ve volbách také uspěla nová sdružení a zastupitelé s moderně progresivními názory, kteří však viděno naším redakčním hodnocením vnesli do jednání zastupitelstva až žabomyší slovíčkaření. Koalice se tak musí potýkat i s řešením často zbytečných připomínek. K tomu je na radnici dlouhodobě nemocný tajemník a část jeho pravomocí musí řešit starostka. V této situaci je tak možné krok Václava Mráze vnímat i jako silný signál ke zklidnění a větší spolupráci v zastupitelstvu.

Nový volarský místostarosta Bohuslav Kub.

Starostka Martina Pospíšilová a končící místostarosta Václav Mráz.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky