ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Brána hostí pestrý a optimistický úhel pohledu

PRACHATICE/OBRAZEM – Nová výstava v Galerii Dolní brána dostala název Úhel pohledu. Zahájena byla tento týden a přináší tvorbu jihočeských výtvarníků.

      

  

 

 # Sobota 4/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Novinky členů Asociace jihočeských výtvarníků přináší prachatická Dolní brána na přelomu zimy a jara tradičně už více než patnáct let. Tyto výstavy patří v největší prachatické galerii každý rok k nejzajímavějším a platí to i letos, kdy sem přivezlo svá díla třicet devět členů asociace. Jde hlavně o obrazy, ale také kresby, grafiky či instalace.

Díky tomu, že se na prachatické výstavě schází tolik členů Asociace jihočeských výtvarníků, je celková instalace velmi pestrá. Svým způsobem jde o expozici složenou z řady malých výstav. Jejich společný jmenovatel se přitom nehledá úplně snadno, ale zdá se, že je jím pocit naděje a optimismu, který je vlastní většině prací v Dolní bráně.

Ostatně o pestrosti výstavy a velkém množství forem a názorů mluvil při zahájení výstavy i předseda Asociace jihočeských výtvarníků Vít Vavřinec Pavlík. „Podařilo se nám výstavu nainstalovat tak, že působí velice kompaktně na to, kolik děl různých autorů tu můžete vidět,“ řekl.

O hudební zahájení výstavy, která tu potrvá do 8. dubna, se postarala se saxofonem Kateřina Pavlíková, a slovem prachatická radní Růžena Štemberková, která stála u zrodu spolupráce prachatické radnice a asociace před osmnácti lety. „Děkujeme autorům i za to, že rozvíjíte naši fantazii a představivost. Přispíváte tím k tomu, abychom se v našich starostech a všednodennosti mohli povznést,“ řekla.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky